galéria megtekintése

Milliárdokat költenek Matolcsy álmaira

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 15. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Még tízmilliárd jut a jegybank pénzéből az unortodox közgazdaságtanok terjesztésére. Fű alatt az is lehetővé vált, hogy a jegybank alapítványai elköltsék a pénzt, ne csak a hozamát. Amelynek komoly része euróban parkol. Miközben felvetődnek törvényességi kérdések, lecserélődött az egyik alapítvány vezetősége.

Még tízmilliárd forintot adott a jegybank Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítványának Matolcsy György álmára, az unortodox közgazdaságtanok terjesztésére.

A Várban található Ybl-villa a jegybanki alapítványok egyik friss szerzeménye
A Várban található Ybl-villa a jegybanki alapítványok egyik friss szerzeménye
Szabó Miklós / Népszabadság

Ismert, hogy a jegybank a hazai közgazdasági képzés előmozdítására öt Pallas Athéné alapítványt hozott létre, amelyekbe akkor összesen mintegy 160 milliárd forintot tettek. A mostani tízzel már 170 milliárd forint áll rendelkezésre a nemes célra. Az erről rendelkező, ősz elején kelt dokumentumok immár a Fővárosi Törvényszéken is elérhetőek, e szerint a PADA immár 52 milliárdon ül. Ez csak a pénzügyi vagyon, lévén az MNB által 1,85 milliárd forintért megvásárolt I. kerületi Úri utca 21. szám alatti ingatlan is az övé, itt is van a székhelye. A többi jegybanki alapítású szervezetnél hasonló vagyongyarapodást nem találtunk.

 

A szeptember 11-én módosított alapító okirat érdekes pontja az is, amelyik az alapítványba újonnan bepumpált tízmilliárd forintot szabadon elkölthetővé teszi az „alapítvány céljainak megvalósítására”, a korábbi kétmilliárd mellett. Pedig Matolcsy György korábban úgy nyilatkozott: az alapítványok részére biztosított pénz nem veszhet el, hiszen azt befektetik, csak a hozamok által megtermelt forrást „használják”. Állítását az általunk fellelt alapítványi papírok csak részben igazolják.

A másik négy Pallas Athéné alapítvány esetében 2-2 milliárd forint „tőke” a célok érdekében akár el is költhető. Matolcsy gondoskodott a források értékállóságáról is, például arra az esetre, ha a monetáris politika miatt gyengülne a forint. A budapesti Pallas Athéné Geopolitikai (PAG), Pallas Athéné Domus Concordiae (PADC), a PADA esetében a forrás jelentékeny része euróban lelhető fel. Utóbbi esetében ez tízmilliárd forintnak megfelelő összeg, míg a másik két esetben 20-20 milliárd forintnyiról van szó.

A PADA és a PAG a náluk található, összesen 30 milliárd forintnyi eurót a Gránit Banknál parkoltatja. Utóbbi alapítványnak további kétmilliárd forintja parkol a Gránit Bank egyik MNB-számláján. A kecskeméti alapítvány esetében is hasonlóan jártak el, csak ott 12 milliárd forintot helyeztek el a Gránit Banknál, az egész összeget forintban. A kecskeméti szervezetnél további változások is történtek, de azok tartalmát nem feltétlenül lehet egyértelműen kideríteni.

Törvényességi aggályok

Az MNB alapvető feladatai között nem szerepel sem oktatás, sem pedig oktatás megszervezése. Miután a jegybank a törvényben meghatározott feladatokon túlterjeszkedve számára nem engedélyezett tevékenység végzésébe kezdett, és erre jelentős összeget már el is költött, felvetődik a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja, amit egy szabályosan működő ügyészségi rendszernek haladéktalanul ki kellene vizsgálnia – fejtette ki lapunk megkeresésére a Pallas Athéné Domus Animae alapítvány tízmilliárdos vagyongyarapításával kapcsolatban az egyik meghatározó hazai jogi iroda vezetője.

Akár ezzel is összefügghet, hogy választott grémiumában Windisch László, az alapítvány elnöke, az MNB alelnöke és Banai Péter Benő kuratóriumi tag lemondott tagságáról. Helyükre Schaller Ernő, a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója és Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára lépett, utóbbi a grémium elnöke lett. A Pallas Athéné Domus Concordiae kuratóriumi tagjai is változtak az elmúlt hetekben.

A Kecskeméti Törvényszék az alapítvány kapcsán néhányszor hiánypótlásra szólította fel a jegybankot, amelyek esetében az MNB többször a füle botját sem mozdította. A legutóbbi ilyen felszólítást idén novemberben küldte meg a törvényszék, amelyben arra kérik Matolcsyékat, hogy az alapítvány esetében tegyék egyértelművé az összeférhetetlenségi szabályokat. Az alapítvány igazgatója tekintetében szükségesnek tartják a feladatkör pontosítását, illetve azt is, hogy az igazgató megválasztása esetén önálló vagy együttes képviseletre jogosult-e.

Ha már Kecskemét: ismert, hogy az MNB ingatlanvásárlóként itt is aktív volt. Áprilisban az Izsáki úti kórházat vették meg 1,7 milliárd forintért. Erről a Baon.hu szeptember végén azt írta, hogy az MNB a kórháznak ebben az épületében helyezné el a felsőfokú közgazdasági oktatásnak helyet adó intézményt. Ezért azt jövendölték, hogy meg is kezdik a kórház osztályainak átköltöztetését a Nyíri úti épületegyüttesbe. Ottjártunkkor az épület még láthatóan kórházként üzemelt.

Matolcsy még nemzetgazdasági miniszterként 2011-ben a költségvetést tartalmazó pendrive-val. Unortodox költekezés
Matolcsy még nemzetgazdasági miniszterként 2011-ben a költségvetést tartalmazó pendrive-val. Unortodox költekezés
Szabó Bernadett / Reuters

Ismert, hogy a jegybank idén az egyik legkomolyabb ingatlanbefektetőként jelent meg a hazai ingatlanpiacon. A tiszaroffi Borbély-kúriáért 415 milliót adott, a már említett I. kerületi Úri utcai házért 1,85 milliárdot, az általunk a PADS alapítvány dokumentumai között fellelt V. kerületi Kálmán Imre utcai ingatlanért 450 milliót tett le, míg a Nyugati téren található Eiffel Palace ára közel 18 milliárd forintra rúgott.

A friss szerzemény pedig ugyancsak a Várban található, félkésznek mondott, Ybl Miklós tervezte Lónyay-villa, amelyért közel 3,4 milliárd forintot fizetett ki a Bognár Botond vállalkozó tulajdonában álló Budapanoráma Kft.-nek. A tulajdonos képviselője nyár végén lapunknak még cáfolta a jegybank érdeklődését. Matolcsy elnöklése alatt valamivel több, mint 24 milliárd forintot költött ingatlanfejlesztésre az MNB.

A Jegybank alapítványai és kezelt vagyonuk

Pallas Athéné Domus Animae 52 milliárd (Úri utca, 1,85 milliárd)

Pallas Athéné Domus Scientiae 42 milliárd (Kálmán Imre utca, 450 millió)

Pallas Athéné Domus Concordiae 42 milliárd (Eiffel Palace 17,8 milliárd)

Pallas Athéné Geopolitikai 22 milliárd

Pallas Athéné Domus Mentis (Kecskemét) 12 milliárd

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.