Migránskampány benzináremelésből

Nagyjából pont a migránskampány tízmilliárdos költségét fedezi a holnaptól érvényes üzemanyagadó-emeléstől várt éves költségvetési bevétel.

Körülbelül megegyezik a migránskampány és az üzemanyagadóemelésből várható éves bevétel mértéke - tudtuk meg szakértőktől. Mint ismeretes, szombattól a benzin bruttó 6, a gázolaj pedig 13 forinttal drágul a két termék jövedékiadó-emelése - és így a rárakódó áfa emelkedése - miatt.

- A "rezsicsökkentés" kormánya őrült modellt vezet be az üzemanyagpiacon: ahelyett, hogy érvényesítenék a tarifában a nemzetközi olajárzuhanást, most az adó emelésével emelik a benzin és a gázolaj árát - közölte sajtótájékoztatóján Burány Sándor MSZP-képviselő. A költségvetési többletet nem adóemeléssel, hanem takarékoskodással kell emelni. Így például nem kellett volna tízmilliárdot elkölteni a migránskampányra - fogalmazott. Az ellenzéki honatya törvénymódosítást is benyújtott a mostani üzemanyagáremelés eltörlése végett. Igaz, annak elfogadásához kevés reményt fűz. Burány Sándor emlékeztetett, hogy a Fidesz ellenzékben folyamatosan az üzemanyagok adótartalmának - jövedéki adójának és áfájának - csökkentését követelte. Ehhez képest kormányon csak emelte a termékek jövedéki adóját és áfáját is - utóbbit rekordszintre.

Szakértők becslése szerint a költségvetésbe éves szinten körülbelül a migránskampány költségének megfelelő, mintegy tízmilliárdos bevétel folyhat be az üzemanyagadó mostani emelése folytán. Mondhatni tehát, a migránskampányt a kormány az üzemanyagadóemelésből fedezi.

Igaz, az Orbán-kabinet új képlete szerint, ha az elkövetkező két és fél hónap során a Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 50 dollár fölé nő, akkor a jövedéki adó visszacsökken a jelenlegi - literenként nettó 120, illetve 110,35 forintos - szintre. (Ebben az esetben tehát más forrásokból kell állni a migránskampány költségét.)

Korábbi számításunk szerint szombattól a benzin 340, a gázolaj pedig 345 forintba kerülhet átlagosan. Tetézi a bajt, hogy a formálódó új nemzetközi olajárkartell miatt piaci szakértők áremelkedésre számítanak. Az áron a várakozások egyelőre nem különösebben tükröződnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.