Miért drágul a kenyér?

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József elmondta, hogy a kereskedőkkel várhatóan augusztus végén kezdődnek erről tárgyalások, a fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. 

Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró–forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott – magyarázta a pékszövetség elnöke. A szakember arra számít, hogy a kereskedőkkel meg tudnak egyezni ebben a kérdésben, mivel áremelés nélkül több száz hazai sütőipari cég működése kerülhet komoly veszélybe.

A szakember becslése szerint a búza mennyiségével idén sem lesz probléma, a teljes idei termés meghaladhatja az ötmillió tonnát, amiből várhatóan 1,5 millió tonna lesz sütőipari minőségű.

A KSH szerint a kenyér ára az elmúlt években nem változott jelentősen, 2009 óta egyetlen évben mutatott ki a statisztika majd tízszázalékos áremelkedést. Ez 2011-ben volt, amikor a liszt ára több mint 40 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A többi évben néhány százalékos emelkedés, illetve csökkenés volt megfigyelhető a kenyér áránál. A liszt a 2011-es kiugrást leszámítva nem drágult érdemben, sőt 2009 óta inkább néhány százalékos csökkenést mutatott. Az idén a júliusban megjelent adatok szerint a liszt ára 2013 júliusához viszonyítva 16,3 százalékkal lett alacsonyabb, s a kenyér is pár százalékkal olcsóbb, mint volt egy éve.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az idei búza mennyisége és minősége ne okozhatna robbanásszerű áremelkedést - bár ezt eddig nem jelentette be senki -, ami indokolttá tenne áremelést. A szektorban sokkal nagyobb költségemelkedést jelentett az ipari energia árának megugrása, amelyet valóban kénytelen lehet áremeléssel kompenzálni a szakma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.