Hétköznapi Gasztrohőseink

Még egy embléma, amelyre érdemes odafigyelni. Felbukkanhat Bázakerettyétől Pilisvörösvárig, a Krisztina körúttól a Városligetig. A Fenntartható Étterem minősítést a Felelős Gasztrohős elnevezésű nonprofit szervezet 2012 óta ítéli oda olyan szempontok alapján, amelyekre sokan nem is gondolnak.

Ezek többsége a kínálattal és a beszerzéssel, a hulladékkezeléssel és a higiéniával, az energia- és a vízhatékonysággal kapcsolatos, ám a felelős működés területeit sorra véve akad jó pár társadalmi jellegű is. Például, hogy az étterem az egyenlő bánásmód elve alapján választ ja-e ki a munkatársait, és méltányos juttatásokkal ismeri-e el tevékenységüket. Jelenleg mintegy harminc étterem, kávézó és bisztró viseli az elismerő emblémát – hogy melyek, arról a szervezet honlapja ad részletes tájékoztatást.

Idén tavasszal új szakaszába érkezett a fenntarthatósági elveket követő vendéglátóhelyek minősítése: a címre immár egy online kérdőív kitöltésével is lehet pályázni.

– Az újításoknak köszönhetően átláthatóbbá és könnyen kezelhetővé vált a rendszer, amely integrálja az elmúlt évek technológiai fejlesztéseit, környezetvédelmi innovációit és tudományos eredményeit – sorolja az előnyöket Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája. Mint mondja, néhány éve még megkérdőjelezhető volt, hogy a cégeknek, vállalatoknak megtérül-e a felelős működés. Ma már azonban egyértelmű, hogy egyre nagyobb a kereslet a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt, és ezeket az emberek az éttermekben is szívesen fogyasztják. A Fenntartható Étterem minősítés nekik segít abban, hogy rátaláljanak a valóban felelős vendéglátóhelyekre.

A nonprofit szervezet tanácsaival támogatja is azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik számára fontos, hogy csökkenjen éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatása. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. (F. G.)

(A cikk a Népszabadság Jótett című, szponzorált mellékletében jelent meg.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.