galéria megtekintése

Gond van Mészáros birodalmában, de Orbán már kijelölte a következő falatot

Mészáros Lőrinc kezében sem válik minden arannyá. A felcsúti vállalkozó cégénél, a Bakony Hús Kft.-nél nem mennek jól a dolgok. A Népszabadság értesülése szerint Orbán bizalmasa meg is szabadulna a Veszprém melletti húsüzemtől, igaz, a kormányfő információnk szerint már kijelölte számára a következő falatot.

Eladósorban van Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik zászlóshajója. A Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. tulajdonában lévő Bakony Hús Kft. veszprémi külterületi húsüzemét dobra verték – tudta meg a Népszabadság több ipari forrásból. Úgy hírlik, hogy Mészáros, illetve a céget vezető lánya, Beatrix zárt körben többször is beszélt arról, hogy értékesítenék a Veszprém-Szabadságpusztán található egységet. Megkerestük Mészárosékat és a két említett céget is, kérve őket arra, hogy kommentálják az értesülésünket, de egy hét alatt nem érkezett válasz – így cáfolat sem.

Iparági forrásaink elmondásában rendre visszaköszön, hogy a Bakony Hús Kft. húsüzeme aligha prosperál jól. Versenyképes áron nehezen tud húst termelni. Ebben szerepe lehet a hazai piacon nagy mennyiségben terített import fagyasztott tőkehúsnak is. Beszélgetéseinkben többen említették azt is, hogy

más szereplők jobb minőségű húst kínálnak, ezért sem keresettek túlságosan a Veszprém melletti üzemből kike­rülő áruk.

 


Forrásaink szerint az utóbbi években Mészárosék csak nehezen, illetve sejthetően politikai befolyásuknak köszönhetően tudták piacra dobni a termékeiket. Így sokatmondó lehet, hogy a veszprémi üzem termékei a Mészárosékkal feltű­nően jó viszonyt fenntartó ­Auchan, a Puskás Akadémiát támogató Penny Market, a kormánnyal látványosan jó kapcsolatot ápoló CBA, illetve Coop boltjaiba kerültek be. A cégadatbázisban azonban mindebből vajmi kevés látszik, mert a 2013 végén alapított Bakony Hús Kft.-nek egyelőre csak a 2014-es adatai ismertek, ott zéró árbevétele volt a vállalkozásnak, ami egy ­működő cég esetén furcsának tűnhet.

A magyarázat: a veszprémi üzem forgalmi adatai a tulajdonos Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. mérlegében jelennek meg. A több élelmiszer-ipari Mészáros-vállalkozást tömörítő cég tételeiből azt még ki lehet következtetni, hogy a vágóhíd-tevékenység 2013-ban 1,7, míg 2014-ben kétmilliárd forint forgalmat hozott a kft.-nek, ám arra csak következtetni lehet, hogy mennyit vitt. A szakma szerint túl sokat, ezért sem fut jól a szekér, és ezért is mondanának ­búcsút a veszprémi üzemnek Mészárosék.

Mészáros és Orbán a leláton. Közös metszet a kivárás
Mészáros és Orbán a leláton. Közös metszet a kivárás
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tudomásunk szerint volt már kiszemelt vevője a Bakony Hús veszprémi húsüzemének. Durván három hónapja lengette be Lázár János, hogy központosíthatják a közétkeztetést, illetve hogy nonprofit jelleggel biztosítaná az állam ezt a szolgáltatást. Információnk szerint a közétkeztetési piac egyik főszereplőjének számító cég kapta volna a megtisztelő ajánlatot, hogy az állam által diktált piacon maradásért cserébe vigye tovább Mészárosék helyett a veszprémi húsfeldolgozót. Lapunknak a hírbe hozott cég határozottan cáfolta, hogy bármilyen üzleti kapcsolatba került volna a Bakony Hús Kft.-vel, illetve hogy szándékában állna ez. Azt is leszögezték, hogy a jövőben sem terveznek az élelmiszeralapanyag-beszerzési rendszerükön változtatni.

Az ágazattól azonban nem válnának meg Mészárosék.

Több forrásunk szerint Orbán Viktor miniszterelnök olyan elvárást fogalmazott meg a védnökségét élvező felcsúti vállalkozónak, hogy vegye gondjaiba az eladósodott és időközben felszámolás alá került pápai húsüzemet.

Mint azt március végén az Agrárszektor.hu megírta, Mészáros Lőrincet látták is Pápán a húsfeldolgozónál. Március végéig lehetett vételi ajánlatot tenni a felszámolónak a 4,5 milliárd forintért meghirdetett Pápai Hús vagyonelemeire. Az üzlet egyelőre nem jött létre, még mindig a felszámoló viszi a pápai üzemet.

Mindazonáltal a három szálon futó történetnek a közös metszete a kivárás:

amíg a közétkeztetési piac állam alá gyűrése a színfalak mögött lelassult, és a pápai húsfeldolgozó értékesítése is vontatottan halad, addig ezektől is függhet a hetven embernek munkát adó Bakony Hús veszprémi üzemének a jövője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.