galéria megtekintése

Mészáros Família Zrt.-t játszik Pakson, családi vállalkozásban épülhet az atomerőmű

23 komment


Marnitz István

 A paksi erőműben is végezhet építési munkálatokat Mészárosék cége, amely a felcsúti Makovecz stílusú kazánházat is felhúzta.

Tavasszal az MVM Paksi Atomerőmű minősítéssel ismerte el az Orbán Viktor bizalmasaként ismert Mészáros Lőrinc családi cége, a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. megfelelőségét. Ez alapján az akkor még alig féléves építőipari társaság működését az állami energetikai társaság alkalmasnak találta atomerőművel összefüggő építmények, épületszerkezetek létesítésével, átalakításával, karbantartásával és javításával kapcsolatos építési-szerelési munkálatokra. Engedélyük 2017. március 31-ig érvényes.

Atomüzletet hozhat a felcsúti vállalkozóknak az erőmű
Atomüzletet hozhat a felcsúti vállalkozóknak az erőmű
Mediaworks

Noha az engedély már több hónapos, eddig nem keltett feltűnést, Tumlbr-felhasználó, liberaliskonzervativ szúrta ki.

 

A szállítók nukleáris biztonsági minősítését az érvényben lévő szabályok, és a vonatkozó szakmai előírások alapján végzik – tájékoztatta lapunkat Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Ezeket belső szabályzatuk tartalmazza. A minősítés alatt álló cégeknek a tevékenység szerinti minőségbiztosítások, valamint a „szakmai erőforrások” meglétét kell igazolniuk.

Mindeddig az atomerőmű cég nem állt üzleti kapcsolatban a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel – szögezte le Kovács. A MVM Paksi Atomerőmű által kiállított, érvényes minősítéssel 2016. jú­lius közepi állapot szerint 231 cég rendelkezik – tette hozzá. A szakmai igények alapján ez a szám változik. Annak kapcsán, hogy a jelenleg működő paksi blokkok szerelésére vonatkozó engedély kiterjedhet-e a kormány által tervezett Paks 2-es beruházásra, a kommunikációs igazgató leszögezte: az MVM Paksi Atomerőmű a jelenlegi négy nukleáris blokkot üzemelteti, így a minősítés erre vonatkozik.

Mészáros Lőrinc mutatja az irányt
Mészáros Lőrinc mutatja az irányt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egy, az atomcég belső viszonyai­ra rálátó forrásunk megerősítette: a működés alatt álló blokkoknál is akadnak építőipari munkálatok. Hátra van még a III. és IV. blokk élettartam-hosszabbítása, melynek során például „Fukusima-állóvá” kell tenni az épületeket. Az engedély nem vonatkozik az atomerőmű berendezéseinek szerelésére, a Paks 2-es blokkokhoz pedig más minőségbiztosítási rendszerre lesz szükség. Egy-egy építési vállalkozónak néhány millió forintjába kerülhet, hogy belső folyamatait a paksi minősítéshez faragja. Az atomerőmű ellenőrei ezek meglétét a helyszínen ellenőrzik.

Forrásunk inkább azt tartja nagy kérdésnek, a minősítés nyomán ki helyett bízzák majd meg a Mészáros céget. Arra a kérdésünkre, hogy Mészáros megjelenésével az erőműnél is Simicska Lajos helyébe lép-e, forrásunk beszédes hallgatással válaszolt.

Az organikus kazánház kivitelezője

Az építőipari profilú, felcsúti Fejér-B.Á.L. Zrt.-t tavaly nyáron alapították Mészáros Lőrinc és lányai, Mészáros Beatrix és Mészáros Ágnes, közel négyszázmillió forintos forgóeszközértékkel. A cég a tavalyi tört évben több mint egymilliárdos forgalom mellett mintegy hetvenmillió forint nyereséget ért el. Honlapjuk referencialistáján olyan, országos ismertségnek is örvendő épületek szerepelnek, mint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elhíresült, Makovecz stílusú kazánháza, a fociklub kevéssé organikus stílusú vasúti járműszíne, vagy az alcsúti kalandpark, melynek megrendelője a szintén a polgármester tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. Állami-önkormányzati megbízásaikról szintén születtek sajtóbeszámolók: az ATV szerint a cég bővítheti például a bicskei uszodát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.