Mészáros Lőrinc egyik lába már Eszéken van

Eszéken erősít Mészáros Lőrinc. A magyar miniszterelnök földije bevásárolta magát a város labdarúgócsapatába.

Adottságai okán Felcsút vállalkozó-polgármestere személyesen legfeljebb a protokolláris kezdőrúgásnál érhet labdához, de az NK Osijek meghatározó tulajdonrészére tehette rá a kezét. Kezdetnek a horvát csapatot működtető társaság 46,6 százalékát vette meg. Az alig 100 ezer kunás adásvételről az eszéki városi tanács keddi ülésén döntöttek – számolt be a Magyar Narancs.

Az eszéki stadion bőven nyújt lehetőségeket a felújításra pályázóknak
Az eszéki stadion bőven nyújt lehetőségeket a felújításra pályázóknak
Wikipedia

Mészáros Lőrinc nem szégyenlős: ha már az építőiparban üzletel, kész segítséget nyújtani új csapata stadionjának felújításában, vagy akár egy új építésében is. De ha már hónapokig tartott a horvát élvonal utolsó előtti helyén álló focicsapat megszerzése, ennyi igazán jár. Mert mindez azzal kezdődött, hogy novemberben az eszéki önkormányzat meghirdette a városi csapatban meglévő részesedése eladását. Ami után a vevők nem nagyon kapkodtak.

Végül az egyetlen érvényes ajánlat Mészáros Lőrinc építőipari cégétől, a Mészáros és Mészáros Kft.-től érkezett. A kiírásban nem szerepelt minimálár, így a felcsúti polgármester 100 ezer kunát ajánlott, vagyis alig több mint 4 millió forintot. Amit kisebb vita után az eszéki városi tanács elfogadott. Így Mészáros Lőrinc viheti a 46,6 százalékot, illetve azt a temérdek adósságot, amelyet a klub az utóbbi időszakban felhalmozott.

Orbán Viktor felcsúti bizalmasa és egy eszéki üzlettárs, Ivan Meštrović – a szerződés nyolc napon belüli aláírását követően már hivatalosan is – az NK Osijek több mint 90 százalékát tudhatja magáénak, ha az eszéki vízművek, a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is átkerül az új befektetőkhöz. A maradék, nagyjából 10 százaléknyi részvény magánszemélyek tulajdonában van.

A városi önkormányzat ülésen többször is elhangzott, hogy a klub átadása Mészárosnak nem a legjobb megoldás, de nincs más választásuk. Ha nincs az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet.

Bárhogy is, a hírek szerint Mészáros Lőrinc már felvázolta eszéki elképzeléseit. Csomagjában szerepel egy banki igazolás, amelyet az OTP bicskei fiókjában állítottak ki tavaly december 22-én. Ezzel a papírral a – Csányi Sándor MLSZ-elnök érdekeltségébe tartozó – bank igazolja: a Mészáros és Mészáros Kft. bankszámláján rendelkezésre áll minimum 2 millió eurónak megfelelő forint ahhoz, hogy finanszírozzák a felmerülő költségeket, és biztosítsák az eszéki csapat működését.

Az új tulajdonosok szeretnének az elkövetkezendő években olyan jó helyezést elérni a nemzeti bajnokságban, hogy kijussanak az európai kupaporondra, és olyan játékosokat akarnak igazolni és kinevelni, amelyek a nemzeti válogatott hasznára is válhatnak. Hogy gyorsabb legyen a fejlődés, új szponzorokat szereznek majd nemcsak Horvátországból, hanem akár külföldről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér