galéria megtekintése

Van valami feltűnő a felcsúti lisztben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 20. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Szuperáron kínálja Mészáros Lőrinc lisztjét az Auchan. Sokak szerint a 98 forintos ár már veszteséget is okozhat, az Auchan szerint viszont csak akcióról van szó. A kormányfő barátjának és az Auchannak nem a Göböli liszt az első nagyszabású üzlete, korábban az áruházlánc összes trafikját a hozzá közel álló vállalkozók nyerték.

Akciós áron kínálja Orbán Viktor barátja cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. lisztjét az Auchan. A valamikori gázszerelőből 2010 óta rakétasebességgel nemzeti nagyvállalkozóvá emelkedett Mészáros Lőrinc cégének termékét az áruházlánc óbudai hipermarketjében az Auchan saját márkás termékével gyakorlatilag azonos nagyságú felületen láthatják a vásárlók.

Minthogy a Göböli lisztnél a versenytársak – Gyermelyi, Sikér Zrt., Goodmills – termékei jóval drágábbak, jobbára 130 és 170 forint közé estek, a Mészáros-liszt a legjobb vételnek számít, mindössze 98 forintba kerül. Két forinttal többe, mint az áruházlánc saját, Tuti tipp márkájú lisztje.

Az áruházláncnál (és Mészáros Lőrincnél) is érdeklődtünk, hogyan lehet, hogy a lisztjük ilyen jutányos áron kerül az üzletközpont polcaira.

 

Az Auchan szerint a Búzakalász 66 Felcsút Kft. 2013 óta beszállító az áruházláncnál, s a Göböli liszt forgalma nem számottevő, az áruházlánc teljes liszteladásának kevesebb mint öt százaléka. A feltűnően alacsony ár azzal magyarázható, hogy a héten egy másik gyártó termékével együtt akciós volt a Göböli liszt – érveltek az áruháznál. Kérdés, hogy mennyi lesz az akció utáni ár: egy korábbi húsvéti akciós újságban is szerepelt a felcsúti liszt, akkor 105 forintért adták kilogrammját, ami szintén jóval elmaradt a 135 forint körüli piaci átlag fogyasztói ártól.

Mészáros Lőrinc. Üzletileg egyik fél részéről sem logikus lépés
Mészáros Lőrinc. Üzletileg egyik fél részéről sem logikus lépés
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Iparági vélekedések szerint a mai 45–55 forintos búzaárak mellett az üzletek elvileg 75 és 90 forint közötti áron szerezhetik be a lisztet. (Azért elvileg, mivel a mai piacon is előfordulnak „csodák”: forrásaink találkoztak már 68 forintos átadási áron kínált liszttel is, amiről iparági forrásaink inkább azt sejtették, hogy ott a gyártó valamilyen más, egyéb forrásból származó jövedelme miatt tudott önköltség alá lemenni az átadási árakkal.) Elvileg a 75–90 forintos árra épülne rá a kiskereskedő ár rése, továbbá az adók. A kiskereskedelemben megszokott jelenség, hogy a saját márkás termékeken – különösen a stratégiai árú terméknek tartott liszten – minimális a kereskedő haszna.

Így lehet ez az Auchan kilónként 96 forintért árult Tuti tipp nevű saját márkás lisztjével is.

Azt viszont sem a cégtől, sem pedig a Búzakalász 66 Felcsút Kft. többségi tulajdonosától, Mészáros Lőrinctől nem tudtuk meg, hogy a Göböli liszt esetében az Auchan engedett-e gavallér módjára a saját árréséből, vagy netán a tavaly 3,1 milliárd forintos forgalom mellett 299 millió forintos üzemi veszteséget termelt cég mondott volna le a hasznáról.

Üzletileg egyik sem lenne logikus lépés.

Az biztos, hogy nem először talál egymásra az Auchan és a felcsúti vállalkozói kör.Miként arról annak idején többször is beszámoltunk, annak idején az összes, dohánykereskedelmi szakmában adu ásznak tekintett Auchan-trafikot Mészáros Lőrinchez közelálló személyek kapták meg. Öt trafikot szerzett a névrokon Mészáros László alpolgármester huszonéves fia, másik öt dohánybolt Mészáros Jánosnak, Lőrinc szintén fideszes képviselő testvérének jutott, míg a maradékon Mészáros alvállalkozói, így a felcsúti stadion építési munkálatain dolgozó alcsútdobozi Jére testvérek osztoztak.

Bár az utcai trafikosok nyomására a Fidesz végül tavaly május végén kitiltotta a cigiboltokat a hipermarketekből, az RTL riportja szerint Mészáros Jánosnak így sem kellett minden Auchanból távoznia. Az egyik fővárosi Auchannál és Kecskeméten is maradt üzlete. Bár a törvény hosszan sorolja, hogy az áruház környezetében hol nem lehet trafik, ám Mészárosék végül az áruház raktárépületéből választottak le dohánytrafiknak alkalmas helyet, amiben egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem látott semmi kivetnivalót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.