Messzebbre kell talicskázni a pénzeket

Lekerülhet Liechtenstein a pénzmosásban, adócsalásban, illetve kreatív adóeltitkolásban utazó vállalkozók és cégek térképéről: 2018-tól a törpeállam és az unió megosztja egymással állampolgáraik bankszámláival kapcsolatos információkat.
Sok cég intézte előszeretettel pénzügyeit a hercegség bankjaiban, mivel a tagállami bűnüldöző szervek és adóhatóságok nem tudtak bekukkantani ottani számláikba. És a jelek szerint az EU az igazi nagyhalakra is rászáll, hiszen immáron vizsgálat folyik, hogy a liechtensteini bankok pontosan milyen vállalati kedvezményeket nyújtanak a pénzüket náluk parkoltató világcégeknek.
Leszerelnek, és ez csak a kezdet
Ez csak a kezdet
Teknős Miklós / Népszabadság

A céges adókedvezmények ügye 2014-ben került reflektorfénybe, miután oknyomozó újságírók nemzetközi együttműködése révén, illetve a PwC-től kiszivárgott dokumentumokból kiderült, Luxemburg titokban több száz világcégnek, köztük a Procter & ­Gamble-nek, a Pepsinek, az IKEA-nak, az Apple-nek és az Amazonnak is nyújtott adókedvezményeket az országban pihentetett sok százmilliárd dollár után, jelentős adókiesést okozva az anyaállamoknak.

A Luxemburg Leaksnek vagy Lux Leaksnek is nevezett botrány után az unió komoly nyomás alá helyezte Luxemburgot és az érintett nagyvállalatokat is. Brüsszel nemrégiben arra kötelezte a Starbuckst és a Chryslert, hogy fizessenek be a közkasszába 30 millió dollárt, a Bloombergnek nyilatkozó bennfentesek szerint pedig rövidesen eljárás indul a McDonald's ellen is. Az Európai Bizottság várhatóan vizsgálja majd, milyen titkos megállapodást kötött az amerikai gyorsétteremlánc, hogy csökkentse adózási kötelezettségeit. Az uniós hatóságok nagyítója alá kerülnek majd a világcégek – vélhe­tően szintén adóelkerülési céllal – ír, belga és holland pénzintézetekkel kötött megállapodásai is.

Az eddig elmarasztalt néhány cég és a most szintén pellengérre állított McDonald's esete csak a kezdet, rövidesen futószalagon indulnak majd hasonló eljárások – vélik a Bloombergnek nyilatkozó források. Ők az Amazont és az ­Apple-t említették a lehetséges új célpontok között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.