Mérlegelik a mérleg méretét

Gyengül a gazdasági növekedés lendülete, a kockázatok inkább további mérséklődésre utalnak, miközben az infláció irama is rendkívül lassú, jóval a kétszázalékos cél alatt rekedt. Vagyis az eurózóna gazdasága további ösztönzésre szorulhat – ezt ismerte el Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a kormányzótanács ülése után, amelyen a várakozásnak megfelelően nem változtattak a 0,05 százalékos irányadó kamaton.

Ennél sokkal fontosabb, hogy az EKB mérlege bővül, miközben más jegybankoké, például az amerikaié nem. Az EKB elnöke egyértelművé tette: a 2012 márciusában számított méretet érheti el a mérleg, vagyis hozzávetőlegesen ezermilliárd euróval bővülhet – a már meghirdetett három program hatására is.

Az európai jegybank célzott hosszabb lejáratú hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, jelzálog- és eszközfedezetű papírokat vásárol. De a stábot megbízták azzal, hogy további intézkedések részleteit dolgozzák ki arra az esetre, ha az eurózóna gazdaságát a lefelé mutató kockázatok uralnák el. Ez eléggé egyértelmű utalásnak látszik arra nézve, hogy az EKB előkészíti az állampapír-vásárlások programját is, bár ezt német részről továbbra is ellenzik. Az Európai Bizottság azonban a héten alaposan visszavett a tavaszi növekedési előrejelzéséből, s az EKB decemberben alighanem hasonló módosításra kényszerül. Akkor jobban érvelhet a további gazdaságösztönző beavatkozás szükségessége mellett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) új vezető közgazdásza, Catherine Mann csütörtökön azt mondta a Financial Timesnak, hogy a növekedés serkentését nagyobb mértékben kellene támogatnia a fiskális politikának is, nem kéne sürgetni az államadósság leépítését. Németországnak többet kellene költenie infrastrukturális fejlesztésekre, Franciaország és Olaszország pedig lassabban csökkenthetné költségvetési hiányát. Kérdés, felvetését értékelik-e Berlinben vagy Brüsszelben. Párizs és Róma bizonyosan egyetért vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.