Mellékággal csatlakozna Horvátország a Déli áramlathoz

Vagy Szerbiából, vagy Magyarország felől juthatna el a gázvezeték a horvátokhoz.

Mellékággal csatlakozna Horvátország a Déli áramlathoz egy korábban kötött kétoldalú egyezmény alapján – jelentette a helyi média, miután Radimir Cacic, a horvát kormány alelnöke, gazdasági miniszter kedden Zágrábban fogadta Vlagyimir Pucskovot, az orosz rendkívüli helyzetek miniszterét.

Horvátország elutasította a Déli áramlat fő vezetékét, amikor 2010-ben Jadranka Kosor akkori horvát miniszterelnök Moszkvában aláírta a Déli áramlatról szóló egyezményt – írja Cacicra hivatkozva a Novi list napilap szerdai számában.

"Ebben nem a fő vezetékről van szó, a fő vezetéket Horvátország sajnos elutasította" – idézi honlapján az alelnököt a horvát rádió és televízió (HRT).

Cacic és Pucskov kedden Zágrábban megállapodott, hogy egy kereskedelmi-gazdasági vegyes bizottság felülvizsgálja a már megkötött, de eddig nem teljesített korábbi kormányközi egyezményeket. A bizottság feladata, hogy meghatározza a két évvel ezelőtti egyezménnyel kapcsolatos álláspontokat és teendőket is – derül ki a horvátországi médiából.

"Miután aláírtuk a keretszerződést, amely alapján a Plinacro és a Gazprom közös vállalatot hoz létre és kidolgozza a Horvátországon áthaladó vezeték megvalósíthatósági tanulmányát, minden arra mutatott, hogy ez egy komoly üzlet lesz" – idézi Jadranka Kosort legfrissebb számában a Globus hetilap, aki úgy véli, hogy kormánya a Déli áramlatról szóló projektet "nagyon is kivitelezhető fázisban" adta át a mostani kormánykoalíciónak. 

 A cikk szerint Djuro Popijac, akkori gazdasági miniszter azt állítja, hogy a tanulmány még az ő mandátuma idején elkészült, és abban két lehetséges irány szerepel a Horvátországba érkező gázvezeték számára, az egyik Szerbia, a másik pedig Magyarország felől. 

Pucskov és Cacic kedden Zágrábban egyéb orosz–horvát gazdasági együttműködési lehetőségekről is tárgyalt, a többi között hajóépítésről és a sziszeki (Sisak) hőerőmű fejlesztéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.