Megy a simicskátlanítás a Molnál

Áprilistól a Mol 22 százalékát birtokló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, Szivek Norbert kerülhet a Mol felügyelőbizottságába, ahol pont Töröcskei István mandátuma jár le. Az egész formális és ésszerű, ám mégis kimondható, itt is egy áttételesen Simicska Lajoshoz köthető üzletembert vált egy áttételesen Csányi Sándorhoz köthető üzletember.

Az állami cégeket tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) nemrég kinevezett vezérigazgatója, a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez közel állónak mondott Szivek Norbert válthatja hamarosan a Simicska Lajos köréhez sorolt Töröcskei Istvánt a Mol felügyelőbizottságában – deríthető ki a Mol tegnap délutáni közleménye és a cégjegyzék összevetéséből.

Töröcskei (jobbra) Borbély László Andrással, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettesével egy 2013-as felvételen. Tavaly decemberig Töröcskei az ÁKK vezérigazgatója is volt
Töröcskei (jobbra) Borbély László Andrással, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettesével egy 2013-as felvételen. Tavaly decemberig Töröcskei az ÁKK vezérigazgatója is volt
M. Schmidt János / Népszabadság

A Mol mintegy 22 százalékát birtokló MNV a Mol-igazgatóság támogatásával azt javasolja, hogy Szivek Norbert legyen az olajtársaság felügyelőbizottsági tagja 2015-től 2020-ig. A közleményhez mellékelt önéletrajz szerint a jogász végzettségű Dr. Szivek Norbert tanulmányait Németországban folytatta és Magyarországon fejezte be. Rövid közigazgatási tapasztalat után az ingatlanberuházásairól ismert Autóker Holdingnál folytatta karrierjét, ahol a születőben lévő energetikai üzletággal kezdett el foglalkozni – fogalmaznak. Részt vett az önkormányzatoknak közvilágítást kínáló Elmib privatizációjában, több kiserőmű létrehozásában. Később vagyonkezelő céget alapított, mellyel részt vett többek között a kisvárdai szeszipari vállalat, a Várda-Drink Zrt. sikeres reorganizációjában. Szivek Norbert 2015. február 16-tól az MNV vezérigazgatója, igazgatósági tagja. Mindemellett az – MNV-tulajdonú állami MVM, valamint az orosz Gazprom közös tulajdonában álló – Panrusgáz igazgatósági tagja – zárul az életrajz.

Az MNV-t miniszterként a Kisvárdán élő, vállalkozó, kormányzati megbízatásáig ott ügyvédkedő, helyileg és a parlamentben is a térséget képviselő Seszták Miklós felügyeli. Forrásaink megerősítették, hogy Szivek Norbert még kisvárdai vállalkozásai kapcsán kerülhetett kapcsolatba Seszták Miklóssal. A minisztert több szálon is a Molhoz, ezen keresztül a Mol-alelnök Csányi Sándor bankvezérhez kötödőként tartják számon. Az MNV előző vezérigazgatóját, Márton Pétert pedig Simicska Lajos köréhez sorolták.

A Mol cégkivonata szerint a társaság felügyelőbizottságában idén pont a szintén Simicska-közeliként emlegetett, mostanság főleg problémás vállalkozásairól ismert Töröcskei István mandátuma jár le. Így Szivek Norbert minden bizonnyal az ő helyére kerül. A váltás körülményeiből kézenfekvően adódik az értelmezés, hogy a Mol felügyelőbizottságában – mint oly sok poszton azóta, hogy Simicska Lajos februárban nyíltan is összekülönbözött a kormányfővel – egy Simicskához köthető személyt egy Csányihoz köthető vált.

A Mol dokumentumai szerint Töröcskei István ebbéli posztja után évi bruttó 10,7 millió forint javadalmazásban részesült. A társaság weboldalán található adatok szerint a központi szerepűként emlegetett auditbizottságnak is tagja. Töröcskei István 2010-es kinevezésekor Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nem kell a döntés mögé pártpolitikai szempontokat látni, abban minden érintett – legyen az részvényes, fogyasztó vagy akár a magyar társadalom – érdeke érvényesült. Igaz, akkor még nem a magyar államé volt a 22 százalék. A csomagot akkor kézben tartó orosz Szurgutnyeftyegázt pedig nem engedték nemhogy a Mol-vezetőség, de még a közgyűlés közelébe se.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.