A Matolcsy-tárca büszke: megúsztunk egy leminősítést

Az eddigi negatívról stabilra javította Magyarország hitelkockázati megítélését a Fitch. Ez azt jelenti, hogy a hitelminősítő nem rontja tovább hazánk besorolását, amely már így is a befektetésre nem ajánlott kategóriában van a cégnél. Magyarország valóban stabil kilátásokkal rendelkezik - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a bejelentést. Az NGM egy hónappal ezelőtt még messze nem volt ilyen jó véleménnyel a hitelminősítőkről.

Megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait csütörtökön a Fitch Ratings, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a megerősítés Magyarország hosszú futamidejű deviza- és hazai államadósságának "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolására, a Magyarországon bejegyzett kereskedelmi adósok besorolásának felső határát jelentő "BBB" országplafonra, valamint a rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségek "B" minősítésére vonatkozik.

A kilátás stabilra javításával a Fitch Ratings levette a napirendről Magyarország mint szuverén adós leminősítését. A magyar államadós-osztályzatok kilátásának javítását az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság-ráta stabilizálásában elért előrelépés, valamint a költségvetési és külső finanszírozási kondíciók javulása indokolja - közölte csütörtökön Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar szuverén adósosztályzatok megerősítésével egy időben bejelentette, hogy a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra módosította a besorolások kilátását. Ehhez fűzött elemzésében a Fitch a kilátásjavítás kulcstényezőjének nevezte a magyar költségvetés viszonylag erőteljes finanszírozási rugalmasságát, amely a magasan fejlett hazai kötvénypiacot, a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő kormányzati készpénzbetétet, valamint a hazai össztermék 34 százalékával egyenlő jegybanki devizatartalékokat tükrözi.

Emellett Magyarország a II. világháború óta maradéktalanul eleget tesz szuverén törlesztési kötelezettségeinek, és mindez együtt alátámasztja a forintban kibocsátott államadósság befektetési szintű - "BBB mínusz" - besorolását - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

Magyarország valóban stabil kilátásokkal rendelkezik - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Fitch Ratings csütörtöki bejelentését. A kormány egyetért a Fitch Ratings értékelésével, és úgy látja, hogy már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amelyek eredményeképpen az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre - közölte az NGM. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a fenntartható fiskális konszolidáció révén "Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról."

"A magyar pénzügyi mutatók az előző minősítéshez képest javultak: a hiányunk 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, a CDS-felár csökkent, a forint jól teljesít, az ország külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb és tartósan, biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról" - összegzett az NGM. Hozzátették: a kormány a sikeres fiskális stabilitás megteremtését követően most már a növekedésre tud fókuszálni. "A megtett intézkedések, valamint a következő évekre vonatkozó stratégiánk részletes bemutatásával további pozitív minősítésekre számíthat az ország" - áll a nemzetgazdasági tárca közleményében.

Az NGM egy hónappal ezelőtt még messze nem volt ilyen jó véleménnyel a hitelminősítőkről. November 23-án a Standard & Poor's vizsgálta felül Magyarország besorolását, és a hitelminősítő akkor az osztályzatunk egy fokozattal rontása mellett döntött. A szaktárca erre reagálva közleményében élesen kritizálta a hitelminősítők tevékenységét. Az NGM akkor még úgy vélte: "Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni."

A Fitch Ratings székháza látható az archív felvételen
People walk in front of the Fitch Ratings building in New York May 7, 2010. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.