galéria megtekintése

Megúszhatják a Buda-Cash vezetői

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Lassan csak a portás marad, aki elviheti a Buda-Cash-balhét. Ez rajzolódott ki Végh Richárdnak, az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatójának beszédéből, amelyet egy konferencián mondott el. A cégvezetők felelősségéről szólva közölte: a cég fő tulajdonosa és 2014-ig az igazgatóság elnöke, Pintér Zoltán nincs a gyanúsítottak között.

Nem értik a jegybanknál, hogy nincs a gyanúsítottak között Pintér Zoltán, a Buda-Cash tulajdonosa. Végh Richárd szerint ez azért is érdekes, mert a cégvezetők tudtával – akár irányításával – valósult meg a Buda-Cashnél a vélhetően másfél évtizede tartó csalássorozat.

Pintér Zoltán korábban azzal védekezett:

súlyos alkoholproblémái miatt nem tudott arról, mi folyik a cégben.

 

Ám a csalások a kilencvenes évek végén, az orosz válság idején kezdődtek. Méltányolandó lehet Pintér jelenlegi egészségi állapota: a Buda-Cash tulajdonosa aligha bírná a büntetőeljárással együtt járó megpróbáltatásokat.

Nem igazán lehet tudni, mi alapján kerültek le nevek a gyanúsítottak listájáról, hiszen a cégadatok szerint Pintér mellett Tölgyesi Péter, Gyarmati János, Varga Péter és Pál Gyula is vezető tisztségviselő volt a cégben. A papírok szerint egyébként ötévente újították meg a tisztségeket, de a korábbi ciklusokban is ugyan ők vitték a céget. Ezért talány, miért került le a gyanúsítotti listáról Pál Gyula is Pintér mellett. A jegybank nem válaszolt lapunk megkeresésére az ügy kapcsán.

A nyomozás új fejleményei ugyanakkor megemelhették Windisch László vérnyomását. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnökének irányításával zajló jegybanki vizsgálat során ugyanis az MNB arról számolt be, hogy

a brókercégnél a vezetők tudtával és irányításával követhették el a csalást.

A nyomozók meg is találták Tölgyesi Péter vezérigazgató lakásán a teljes háttérkönyvelést.

Ennek kapcsán megkerestük Zamecsnik Pétert, Tölgyesi védőjét. Ő sajnálatosnak tartja, ha egy felelős beosztású tisztviselő nincs tisztában azzal, hogy meddig terjed a jog- és hatásköre. Az pedig egyszerűen elfogadhatatlan, tette hozzá, hogy tényként állítson olyasvalamit, aminek a valóságát a nyomozó hatóság még nem állapította meg.

Nem tudni, ki felel majd a csalásért
Nem tudni, ki felel majd a csalásért
Teknős Miklós

A Buda-Cash a második legnagyobb független brókercég volt a piacon, az idén februárban derült ki egy új típusú MNB-vizsgálat során, hogy a kilencvenes évek vége óta folyamatosan dupla könyveléssel működött a cég, az ügyfelek pénzével sok esetben a papíron kimutatottól teljesen eltérő ügyleteket folytattak saját szakállukra.

A pénzeket elbukták. A kaput valószínűleg a svájci frank januári ralija tette be, ezt már nem lehetett palástolni. A csalásokhoz finanszírozóként megszerezték a DRB bankcsoportot is, a brókercégben és a bankban együttesen nagyjából százmilliárd forint ügyfélpénz tűnt el. A Magyar Nemzet információi szerint a cég ügyfeleinek kártalanítása nem zajlik gördülékenyen, az érintetteknek az is súlyos gondot okoz, hogy kapcsolatot teremtsenek a felszámolóval.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.