Továbbra is versenyben az MVM-Mol a Szlovák Villamos Művekért

Az MVM és a Mol ma ismételt nem kötelező érvényű ajánlatot adott be a Szlovák Villamos Művek irányító, 66 százalékos részvénycsomagjára. Az eddig versenyben lévő cseh CEZ visszalépett, a szlovák-cseh magántulajdonú EPH viszont kötelező érvényű ajánlatot tett. A döntés időpontja a jövő ködébe vész.

Az állami MVM, valamint a negyedrészt állami Mol szlovák leányvállalata, a Slovnaft ma megerősítette a Szlovák Villamos Művek (Slovenské Elektrárne, SE) iránti érdeklődését - tudtuk meg. Információink szerint a két fél tavalyhoz hasonlóan nem kötelező érvényű ajánlatot adott be az olasz Enel tulajdonában lévő, 66 százalékos, irányító részvénycsomagra. A beadvány pontos keretei nem ismertek. Így az sem egyértelmű, hogy éltek-e konkrét árajánlattal. Forrásaink szerint azonban a tavalyi, hasonlóképp nem kötelező érvényű bejelentkezéshez képest most egy pontosított változattal álltak elő.

Ezt megerősítve az MVM lapunkkal közölte: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoporthoz tartozó Slovnaft a.s. 2015. május 7-én közös, indikatív (értsd: nem kötelező jellegű) ajánlatot tett a Slovenské Elektrárne a.s. 66 százalékos, az Enel SpA tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására. A Slovnaft elnöke, Világi Oszkár ezzel szinte szó szerint megegyező, angol nyelvű nyilatkozatot tett.

Az olasz Enel jelentős tartozásaira hivatkozva tavaly hirdette meg a szlovák áramtermelés jelentős részét képviselő, számos vízerőművön túl például az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice-i) és mohi (mohovcei) atomerőművet is birtokló szlovák energetikai társaság irányító, 66 százalékos részvénycsomagját, amit 2006-ban vásárolt meg a szlovák államtól 840 millió euróért. Tavaly különböző szinten több energetikai társaság is bejelentkezett érdeklődőként. Ilyen volt a cseh állam irányítása alatt álló CEZ, a cseh és szlovák magántulajdonú Energeticky a prumyslovy holding (EPH), a francia GDF Suez, a kínai állami National Grid vagy épp a finn Fortum. Akkor vált nyilvánossá az is, hogy az MVM és a Slovnaft alkalmi szövetsége szintén érdeklődik a csomag iránt. A páros ennek nyomatékául tavaly novemberben nem kötelező érvényű ajánlatot is benyújtott az Enelnek.

Ezt követően aktivizálta magát a társaság kisebbségi csomagját birtokló szlovák állam nevében Robert Fico kormányfő. Először is megvonta a társaságtól a bősi vízerőmű üzemeltetési jogát. Az Enel az így elmaradt hasznára hivatkozva több százmillió eurós kártérítési pert indított a szlovák állam ellen, amely más indokokkal hasonló összeget kér számon az Enelen. Robert Fico a tárgyú elvárásainak is hangot adott, hogy az Enel mindennemű részvényügylet előtt szíveskedjék befejezni a mohi atomerőmű folyamatban lévő (további több milliárd eurót igénylő) bővítését. Úgyszintén bejelentette azt is, hogy a szlovák kormány szintén érdeklődik az SE többségi részvénycsomagja iránt.

A mára várt második beadási határidő újból megkavarta a kártyákat. A CEZ, amely a csomagon belül Mohival szemben ellenérzéseit fejezte ki, bejelentette visszalépését. Az EPH viszont az MVM-Slovnaft-párossal szemben kötelező érvényű ajánlattal élt. Igaz, ennek tartalmáról bővebbet nem tudni. A többi, vevőjelöltként emlegetett cégnek egyelőre se híre, se hamva. Most tehát ugyan az Enelnél pattog a labda, de forrásaink egybehangzóan állítják, hogy sem az eladó, sem a vevők részéről nem várhatók a szlovák kormány szándékaival ellentétes lépések. Egyes hírek szerint a folyamat lezárása akár a jövő év elején várható szlovák választások utánra is húzódhat.

Mindazonáltal a fejlemények tükrében a magyar fél tűnik a legkitartóbb és legkonzekvensebb vevőjelöltnek. Az MVM-Slovnaft páros eddig semminemű ellenérzéseket nem táplált a portéka különböző elemeivel, így az építés alatt álló mohi blokkokkal szemben sem. (Világi Oszkár nyilatkozata egyedül abban tér el az MVM-étől, hogy ő a részvénycsomag mellett magát a portfóliót is nyomatékosította érdeklődésük tárgyaként, nyilvánvalóan az erre vonatkozó vitákra utalva.) De azért a háttérben nálunk is komoly egyeztetések zajlanak. Noha a döntés szerepelt az MVM múlt havi rendkívüli közgyűlésének napirendjén, azt a hét elején tartott újabb rendkívüli közgyűlésre halasztották. Itt végül a magyar állam azt a mandátumot adta ki az MVM-nek, hogy a Mollal együtt tartsa fenn érdeklődését a szlovák erőműcég iránt. Az MVM ugyan saját forrásból nyilvánvalóan nem tudja előteremteni az akár ezermilliárdos értékűre is tartott szlovák csomag rá eső akár több százmilliárdnyi részét, a magyar állam ezt - például a határozott mandátumból is kiindulva - biztosíthatja az MVM számára. A magyar költségvetési háttér pedig - a Mol ezermilliárdos tartalékai mellett - előnyt jelenthet a kérők közül lényegében egyedül ringben maradt EPH-val szemben. Azt pedig, hogy az EPH kötelező, az MVM-Slovnaft pedig nem kötelező ajánlatot adott be, forrásaink igyekeznek a magyar páros átgondoltságának bizonyítékaként tálalni. De ezt döntse el inkább az Enel (és kicsit Fico).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.