galéria megtekintése

Akadozik a rezsiharc, tömegével mondhatnak fel

4 komment


Marnitz István

Már nem szerepel a parlament idei ütemtervében a lakossági kéményseprés január 1-jei átszervezésének javaslatcsomagja. Vagyis közel sem biztos, hogy az állam átveszi a feladatot, és ingyenessé válik a szolgáltatás. A bizonytalanság miatt a kéményseprő-szakszervezet ­tagjai ma letétbe helyezik felmondá­sukat.

Újra megtorpanhat a rezsicsökkentés, ezúttal a kéményseprő-szolgáltatás ingyenessé tétele akadozik. Továbbra is döntésre vár ugyanis a Belügyminisztérium márciusi törvénymódosítási javaslata, amely szerint január 1-jétől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság venné át a kötelező lakossági kéményseprési feladatokat, amelyek így egyszersmind ingyenessé válnának.

Ám míg korábban tudni lehetett, mikor foglalkoznak a kérdéssel a képviselők, ma már ilyen adatot nem jelölnek meg a javaslatnál. A Fidesz parlamenti „tudd, hogy értsd" szokásjoga alapján tehát erősen valószínűsít­hető, hogy a tárca tervei az eredeti határidőben, azaz január elsején bizonyosan nem lépnek életbe.

A kéményseprés biztonsági szempontból kritikus szolgáltatás, elvégre a tüzelőberendezésekből az égéstermék a kéményen keresztül távozik el, s ha valami nem megfele­lően működik, annak könnyen tragédia lehet a vége. Ezért ezt is szigo­rúan szabályozzák.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Egyenlősdi
Vélemény
Dömpingverseny
Vélemény
Magyaróra
Kéményseprők a háztetőn. Egyre nagyobb a bizonytalanság
Vémi Zoltán / Népszabadság

A korábbi tarifát a rezsiharc részeként az állam két éve megfelezte, év elején pedig azt ígérték be, hogy ingyenes lesz. Olyannyira, hogy korábbi kérdésünket, miszerint vizsgálták-e az ez év ja­nuári önkormányzati kéménysep­rési díjemeléseket, Németh ­Szilárd fideszes rezsibiztos többek között ­arra hivatkozva ütötte el, hogy mindegy, hiszen január elsejétől ingyenes lesz. Ez azonban ma már a legkevésbé sem valószínű. A Belügyminisztérium a javaslatával kapcsolatos kérdéseinkre egyelőre nem reagált.

Az eltelt időt a kéményseprők érdekképviseletei erőteljes tiltakozásra használták fel. Legutóbbi közleményük megismétli: ha megkapnák a katasztrófavédelemnek szánt forrást, ők sem kérnének pénzt a lakosságtól a felülvizsgálatért. Ráadásul megtakaríthatók lennének az új eszközök beszerzésével és a munkaerő felvételével járó közkiadások. A feladatot tehát továbbra is a jelen­legi, zömmel önkormányzati vagy magyar magántulajdonú kéményseprőcégek végeznék saját szakember- és eszközállományukkal. Hozzáfűzik: noha a 2013-as rezsicsökkentés mintegy ötven százalékkal metszette vissza díjaikat, a talpon maradt 47 vállalkozás kiegyensúlyozta gazdasági helyzetét.

Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára a nyáron lapunknak arról számolt be, hogy valóban létezik egy másik javaslat, amely az ország egyes területein állami tulajdonú cégekkel végeztetné a lakossági kémények ellenőrzését. Ennek azonban azóta sincs írásos nyoma.

A szakma egysége mára megbomlani látszik. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége ugyanis közleményében elhatárolódik a Kéményseprők Országos Szakszervezetének az államosítással szemben megértőbb álláspontjától és ama kezdeményezésétől, hogy a kéményseprők mától helyezzék letétbe a felmondásukat. Meglátásuk szerint ez nem egyeztethető össze az élet- és vagyonbiztonság védelmével.

A közlemény ugyanakkor leginkább mégis sürgetné a döntéshozókat, hogy ha már kezdeményezték a jelenlegi helyzet teljes árszervezését, akkor végre döntsenek is valahogy, hisz ez a bizonytalanság is komoly kockázatokat hordoz magában. Ha sok mindenben nem is, ebben mindhárom képviselet teljes egységet mutat.

Kéményseprőktől azt ­hallani, hogy a jelen helyzetben a jövő év elején még biztosan változatlan rend szerint hajtják végre az ellenőrzéseket. Ez a fűtési szezonban foko­zódó szén-monoxid-mérgezésveszély miatt szintén nem elhanyagolható szempont.
De az is lehet, hogy a kéményseprőszakmának mostantól hosszú távon is úgy kell egyensúlyoznia a létéért, mintha egy rozoga pallón igyekezne megközelíteni a kéményeket. Ebben legalább van gyakorlatuk.

Kapcsolódó cikkek

Nagy a hallgatás a rezsiharcos szájkarate után

A Fidesz – legutóbb Lázár János – még huszáros brüsszeli rezsirohamot ígért, de a szaktárca már inkább egyeztetne és kétségeket oszlatna az unió energiaügyi kötelezettségszegési eljárásában.

Műbotránnyal élesztgetik a rezsiharc lángját

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a rezsiharc legújabb győzelmeként bejelentette, hogy a Főgáz szolgáltatási területén több társasházban a szükségesnél nagyobb fogyasztásra méretezett gázmérőket találtak, ami miatt e kör többet fizetett a kelleténél.

Tűzifa fronton bukásra áll a rezsiharc

Tavaly a lakossági tűzifarezsi-csökkentés után nőttek a tűzifaárak.

Netadó helyett itt az új rezsiharc

A Népszabadság értesülése szerint 2017-től csökkenhet az internetszolgáltatás ára azáltal, hogy áfakulcsa 27 százalékról 18-ra csökken.

Kockázatos módon folytatná a rezsiharcot a kormány

Átcsoportosítások révén a kabinet kilowattóránként közel két forinttal mérsékelné a paksi atomerőmű által termelt áram árát. A lépés a 2018-as parlamenti választások előtt a lakossági áramdíj további, mintegy 5 százalékos csökkentését tenné lehetővé. Mindezt úgy érnék el, hogy a nukleáris erőmű mostantól nem fizetne be a kiégett radioaktív hulladékok, illetve a leselejtezett blokkok biztonságos elhelyezését szolgáló pénzügyi alapba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.