galéria megtekintése

Megtiltotta a bíróság a Takarékbank eladását

3 komment


Horniák Balázs
NOL

A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedésként megtiltotta a Takarékbank eladását. Az államot perelő OTSZ ezzel valószínűleg nem nyert többet három hétnél, ám ez idő alatt akár az Alkotmánybíróság is léphet.

Az ügyben eljáró Bene Lajos bíró ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. és a Magyar Posta Zrt. átruházza a Takarékbank Zrt.-ben lévő részvényeit – vagyis a Magyar Takarék Zrt. hiába nyert – egyedüli indulóként – a Takarékbankra kiírt privatizációs pályázaton, egyelőre nem kerülhet házon belülre.

A pert, amelyhez kapcsolódóan a mostani döntés született, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) indította a Fővárosi Törvényszéken a magyar állam, a két állami vállalat, maga a Takarékbank, valamint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete ellen, jogalkotással számára okozott kár megtérítését kérve a bíróságtól.

Az OTSZ nyert egy kis időt, de hogy ez mire lesz elég, az Alkotmánybíróságon múlik
Népszabadság

 

Az OTSZ azért fordult a törvényszékhez, mert a takarékszövetkezeti rendszert átalakító, tavaly nyáron elfogadott integrációs törvény korlátozta tulajdonosi jogait a Takarékbankban – egyebek mellett lehetetlenné tette, hogy induljon a pénzintézetre kiírt pályázaton. A szervezet ezért 29 millió forint kára megtérítését kérte a bíróságtól. A per tétje azonban valójában nem ez.

Az OTSZ azt kérte a törvényszéktől, hogy ideiglenes intézkedésként függessze fel a Takarékbank állami tulajdonban lévő részvényeinek, közel 55 százalékos részesedésének értékesítését. A bíróság ezt ugyan januárban elutasította, a szövetség azonban februárban újra előterjesztette kérését, ám ezúttal azt is jelezte, hogy maga is igényt tart a részvényekre.

Az utóbbi jó húzásnak bizonyult, mivel a bíróság így már nem utasíthatta el a kérést. A március 26-án született végzés szerint a törvényszék a következő tárgyalási napig, vagyis április 18-ig ideiglenes intézkedésként megtiltja a Takarékbank részvényeinek elidegenítését, mivel az megváltoztatná a perre okot adó állapotot, továbbá az ügy elhúzódásához vezetne, melyet a törvényszéknek meg kell akadályoznia.

Az OTSZ egyébként csak a Magyar Posta részvényeivel kapcsolatban kérte az értékesítés felfüggesztését, mivel a szervezet szerint a társaság tavaly a takarékok jegyzési elsőbbségét megsértve került be a Takarékbank tulajdonosai közé. A bíróság döntése azonban nyilván a teljes állami csomagot érinti, hiszen a Magyar Posta az MFB együtt írtak ki pályázatot a tulajdonrészükre.

Az OTSZ a bírósági végzéssel azonban valószínűleg csak annyit ért el: még három hétig elodázta, hogy a Magyar Takarék, illetve a cégben tulajdonos tucatnyi takarékszövetkezetet, az azokhoz kötődő másfél tucat magánszemély, illetve a legnagyobb tulajdonos FHB-csoport átvegye az irányítást a Takarékbank, valamint azon keresztül a teljes szövetkezeti szektor, a százhúsz takarék felett.

Amint az a januári tárgyaláson elhangzott: az OTSZ, illetve képviselője is tisztában van azzal, hogy az általános bírói gyakorlat alapján nincs esélyük megnyerni a pert, s Bene Lajos bíró is szívesen lezárta volna már akkor az eljárást. Az OTSZ így legfeljebb abban bízhat, hogy addig az Alkotmánybíróság (Ab) is tárgyalja az ügyet, és megsemmisíti az integrációs törvény a szövetség által kifogásolt pontjait. (Az Ab következő, jövő keddi teljes ülésének napirendjén nem szerepel a kérdés.)

Az MFB és a Magyar Posta üdvözli, hogy a törvényszék még az adásvételi szerződés zárása előtt megnyugtatóan rendezi a Takarékbank-részvények vitatott státuszát – reagált közös közleményben a két társaság. A bíróság ideiglenes intézkedése arra irányul, hogy a következő tárgyalásig a jelenleg fennálló helyzet ne változzon, s így a részvények új tulajdonosait nem kell bevonni a perbe – hívták fel a figyelmet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.