galéria megtekintése

Megtalálták Vida Ildikó utódját?

Gőzerővel keresik Vida Ildikó utódját, s a jelöltek között egy komolyan vehető név is felbukkant – értesült lapunk. A poszt várományosa a jelenleg a közép-magyar­országi ré­giót irányító Tamásné Czinege Csilla lehet.

Tamásné Czinege Csilla neve egyre gyakrabban merül fel a hivatalon belül Vida Ildikó lehetséges utódjaként – mondta lapunknak Hor­váth András, a NAV egykori alkalmazottja, aki zöld dossziéjával és súlyos korrupciós vádjaival vált ismertté. Horváth azt mindenképpen valószínűsíti, hogy a hivatal működését jól ismerő belső személy lesz az utód. Felmerült ugyan egy kívülről ér­kező adószakértő neve is, de ennek kevesebb a realitása. Tamásné Czi­nege Csilla jól ismeri Horváthot, akinél éppen az ő feljelentése után tartottak házkutatást, információs adatok megsértését feltételezve.

Inog a széke. Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

A régióvezető régi motoros, szakmai felkészültségéhez kétség sem fér. Első vezető pozícióját Vida korábbi elnökségének idején kapta, ezt követően az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője, majd a NAV ­Közép-magyarországi Regionális Főigazgatóságának főigazgatója lett. Ez utóbbi kulcspo­zíció, hiszen e régió adja a legnagyobb bevételeket, itt működik a legtöbb társaság, s itt képződik a GDP igen jelentős hányada. Nem lenne meglepő, ha a következő elnök is innen jönne.

 

Tamásné Czinege Csilla szolnoki, s a hírek szerint kiváló viszonyt ápol Nyerges Zsolt Közgép-elnökkel. Ő különösen kedveli a NAV-os vezetőket, hisz Czinege mellett ­Somos ­Katalin, a kiemelt ügyek igazgatóságának főigazgatója is az ő „emberének" tekinthető. Czinege Csilla mellett szólhat az is, hogy férje karcagi, és nemcsak földije Varga ­Mihálynak, de a nemzetgazdasági miniszterrel jó kapcsolatot is ápol.

Mint azt lapunk megírta, Vida széke inog, ám távozása csak akkor jöhet ténylegesen szóba, ha az utód is megvan – ez egyben azt is jelenti, hogy Czinege Csilla kinevezése sem biztos még. Úgy tűnhet, valójában nem is az a fontos, hogy a NAV „simicskátlanítva" legyen. Vida ugyan köztudottan Simicska Lajos bizalmasa, de a jelek szerint a kulcsemberek is a hozzá köthető Nyerges Zsolthoz állnak közel – valójában azonban Simicskát nem érdekli különösebben a hivatal, ez inkább üzlet­társa „reszortja". Vagyis mindaz, ami a NAV-nál történik, nem egyszerűsíthető le az Orbán–Simicska-háborúra – még az is lehet, hogy nincs közvetlen köze hozzá.

Vida Ildikó helyzete egyáltalán nem könnyű. Orbán Viktor az amerikaiak „korrupciós kitiltási listája" miatt, amelyen szerepel a neve, ­arra kényszerítette, hogy ­beperelje ­André Goodfriend volt amerikai ügyvivőt. Ha ezt nem teszi, üzente neki a kormányfő a parlamentből, meneszti. Ez rendkívül goromba üzenet, tekintettel arra is, hogy menesztésre még nem volt példa az adóhatóság történetében. Az ­elvi lehetőség azonban megvan: az elnököt a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és mentheti fel. Ehhez még jogalap is gyárt­ható, hiszen a NAV-ról szóló törvény szerint senki „nem tanúsíthat olyan magatartást, amely hivatalához, illetve a hivatásos szolgálathoz méltatlan". Márpedig a kitiltás ténye kimeríti ezt az összeférhetetlenséget: Vida maga ismerte el, hogy rajta van a kitiltási listán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.