galéria megtekintése

Balaton-part: „szörnyű volt a szezon”

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 03. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Szörnyűnek tartották az idei nyári szezont a Balaton-parti kereskedők: a zárva tartás miatt ugyanis a többi hat napon megszakadtak, ám a pluszt el is viszi a munkaerőköltség. A kereskedők Varga Mihály minisztert is tájékoztatják majd tapasztalataikról.

A következő napokban a Balaton-parti önkormányzatok tapasztalatait összegyűjti a Balatoni Szövetség, hogy a vasárnapi boltbezárások pontosan milyen hatással voltak a turizmusra a főszezonban, és a tapasztalataikat eljuttatják Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek – tudtuk meg Balassa Balázstól, a szövetség elnökétől, illetve Szigliget polgármesterétől.

Vasárnap is biztos szomjasak voltak a Strandfesztivál látogatói
Vasárnap is biztos szomjasak voltak a Strandfesztivál látogatói
Balogh Zoltán / MTI

A szövetség még tavasszal arra kérte a kormányzatot, hogy legalább a szezonra, május 1. és szeptember 30. közötti időszakra adjon felmentést a balatoni településeknek a vasárnapi boltbezárás alól. A szövetség ugyanis úgy látta, hogy a KDNP javasolta törvényben szereplő kivételeknek nagyon kevés helyi vállalkozás tud megfelelni, így nem látta biztosítva az itt élők, nyaralók zavartalan ellátását. Főleg annak ismeretében, hogy ebben az időszakban sokszorosára duzzad az itt tartózkodó emberek száma. A kormány azonban úgy döntött, nem ad felmentést, mert a balatoni települések üzlethálózata el fogja tudni látni a főszezon forgalmát, s az emberek amúgy sem vásárolni járnak a Balatonra. Ugyanakkor Varga Mihály a szövetséggel folytatott levelezgetés végén úgy látta, az idei szezon tapasztalatai alapján érdemes visszatérni a kérdésre. A szövetség most azt ígéri, hogy amint összegzik a tapasztalataikat, azt a minisztérium mellett a nyilvánosság rendelkezésére is bocsátják.

 

Korábban a Coop egyik regionális vezetője azt nyilatkozta az RTL Klub Híradónak, hogy a vasárnapi bezárás nyomán tíz százalék körül esett vissza a tóparti üzleteik forgalma. Bár a Balaton körüli hipermarketek összességében nagyobb bevételt könyveltek el a hét többi napján – ami abból is származhatott, hogy a bezárásra ítélt kis üzletek vásárlói is hozzájuk mentek a szombati vagy a hétfői napon –, azonban az általunk megkérdezett, nevének elhallgatását kérő áruházvezető sem volt maradéktalanul boldog. Tény, hogy az országos hálózathoz képest 2-3 százalékkal nőtt a balatoni forgalom, ám a hét közben betóduló nyaralók és vásárlók rohamát nem tudta ellátni a megszokott dolgozói kollektíva.

Mivel a lassan általánossá váló balatoni munkaerőhiányban nem tudtak új dolgozókat toborozni a nyári időszakra, így kénytelenek voltak a fővárosból hozni diákmunkaerőt. Egyrészt a diákok nyilvánvalóan nem tudták azt a hatékonyságot biztosítani, mintha egy képzett, gyakorlott ágazati dolgozót állítottak volna munkába, másrészt a bevétel egy jó részét elvitte a hirtelen megugrott munkabérköltség. Arról nem beszélve, hogy az áruházak így is messze erejükön felül kellett hogy működjenek a szezonban. – Szörnyű volt – szögezte le az áruház-igazgató –, legalább kétszer olyan kemény, mint egy szokványos szezonban.

Nyereséges évre készül a Spar

Valóságos csoda történt a cégnél – indokolta Heiszler Gabriella, a Spar ügyvezető igazgatója, hogy a tavaly még komoly, 11,9 milliárd forint veszteséget elkönyvelt Spar Magyarország Kft. az idén már nem lesz veszteséges. Igaz, az ügyvezető nem titkolta, hogy a korábban a kiskereskedelmi hálózatokra, így a Sparra is kivetni szánt különadók miatt számos fejlesztését elnapolta a cég, így egyelőre fiókba kerültek a Spar webshopjának tervei is. A csodára szükség is van, a működésének huszadik évfordulóját ünneplő hálózatnak az idén ugyanis „kötelező” nyereséget produkálnia. A Fidesz-többség ugyanis még tavaly év végén a multiellenes törvénycsomag részeként megszavazta, hogy az az 50 milliárd forint feletti kiskereskedelmi lánc, amelyik két éven át veszteséges, annak kötelezően be kell zárnia. A cég sajtótájékoztatóján elmondták: a cég az idén folytatja a céghálózat átalakítását, így a jövő év végére reményeik szerint 80 körül lesz a Spar franchise-partnerek száma, illetve az év végére 40 OMV benzinkúton üzemelő országúti Spar üzletük lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.