Ádertől kérnek segítséget a kereskedelmi láncok

Áder Jánoshoz fordult az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Az érdekvédelmi szervezet azt kéri a köztársasági elnöktől, ne írja alá a kedden elfogadott, a kereskedelmi szektort sújtó törvényeket. 

A parlament kormánypárti többsége ugyanis tegnap alaposan megsorozta az áruházláncokat. Megszavazta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek értékesítését azoknak a vállalatoknak, amelyek két egymást követő évben veszteségesen működnek. Emellett – ugyancsak 2018-tól –betiltják a bruttó 400 négyzetméternél nagyobb, napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek működését a világörökségi területeken, az ottani értékek, valamint a városkép és a környezet védelmére hivatkozva. A fővárosban jelenleg a Duna-part látképe és a budai várnegyed, valamint az Andrássy út és történelmi környezete élvez világörökségi védelmet.

Elfogadta az Országgyűlés a nagy alapterületű áruházak építését korlátozó jogszabály módosítását is. Januártól a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi építményekre, illetve az áruházak bővítésére az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni. A kormányhivatal az engedély kiadásához vizsgálja az érintett település és vonzáskörzetének közlekedési, környezeti és településrendezési hatásait, továbbá véleményt kér az érintett miniszterekből álló bizottságtól is.

Az OKSZ szerint a korábbi korlátozó intézkedésekkel, így az élelmiszer-felügyeleti díj átlag tizenötszörösére emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával együtt mindez már olyan teher az élelmiszerpiac egésze számára, amely veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.

Közleményében ugyan a szervezet nem említette, ám idesorolható a nagy alapterületű üzletek tervezett vasárnapi zárva tartása is. A KDNP által beterjesztett javaslat élvezi Orbán Viktor miniszterelnök támogatását, így garantáltan ez a törvénytervezet is átmegy majd a parlamenten – annak ellenére, hogy a kormány által követendő példának tekintett Németországból és Ausztriából az utóbbiban most épp a korlátozás feloldását javasolják. A bécsi vállalkozások több mint 72 százaléka támogatja a vasárnapi és a kerthelyiségek egész éves nyitva tartását – derült ki a Bécsi Gazdasági Kamara friss közvélemény-kutatásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.