galéria megtekintése

Mégse mentették fel Magyarországon a Mol-vezért

5 komment


Marnitz István

A korabeli sajtóbeszámolókkal szemben a másodfokú magyar bíróság mégse mentette fel Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját az ellene Horvátországban megfogalmazott korrupciós vádak alól: lényegében azt mondta ki, hogy erről a pert Horvátországban kell lefolytatni - derítette ki az Átlátszó.hu. A cégvezér ügyvédje, Zamecsnik Péter lapunknak elismerte: a magyarországi per így végülis semmit nem javított Hernádi helyzetén.

„Figyeljetek, elmondok egy esetet, hogy mennyire más a mi helyzetünk, mint a magyaroké. Elutaztam Hernádihoz, mert ő nem hagyhatja el Budapestet. Kérdem, hány évet fogsz kapni? Ő meg laza, mosolygós, azt mondja: figyuzz, a jogászaim találtak valamit, hogy ha engem ebben az ügyben bíróság elé állítanak bármely EU-országban és az ítélet felmentő lesz, akkor ezt el kell hogy ismerjék valamennyi EU-államban, s utazhatok Európában. Kérdezem: Magyarországon lesz ez az ügy? Azt mondja, hogy igen. Erre azt mondom, de hát ez eltarthat két-három évet is. Erre ő: már áprilisban ítélet lesz. Ül mellette egy pofa, a jogi igazgató, egy felfuvalkodott alak, Ábel. Ő odafordul hozzá: Ábel, mondjad meg Jaceknak, ki lesz a vádló ebben a magyarországi perben? Erre az: a feleségem. Értitek? Képzeljetek el egy ilyen helyzetet! A feleség a vádló, felmentő ítélet, minden el van intézve. El tudjátok képzelni, hogy ez nálunk megtörténhet?” E szavakkal ecsetelte tavaly egy - lehallgatott és nyilvánosságra került - kávéházi csevej során Jacek Krawiec, a lengyel kőolajipari vállalat, a PKN Orlen elnöke Wlodzimierz Karpinski lengyel kincstárügyi miniszternek Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatóval és Galácz Ábellel, az olajtársaság csoportszintű értékesítési igazgatójával folytatott budapesti megbeszéléseinek mélyreható tapasztalatait. (A hangfelvétel azért is emlékezetes, mert Krawiec úgy értékelte a paksi atomerőmű-bővítésről kötött magyar-orosz kormányközi egyezményt, hogy „Orbán leszopta Putyint”.)

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Hogy Hernádi Zsolt valóban az elhangzottak szerint vázolta volna-e az ellene folyó horvát büntetőeljárás kicselezésének módozatait, nem tudni - ügyvédje, Zamecsnik Péter korábbi szavai szerint ez a feltevés legalábbis nem életszerű -, ám a bekövetkező események kétségkívül a pletykás lengyel cégvezér szavait erősítik. Valóban a volt jogi igazgató perelt - arra hivatkozva, hogy őt Mol-részvényesként kellemetlenül érintette az árfolyamesés -, és a bíróság első fokon (ha nem is áprilisban, májusban) tényleg felmentette Hernádit. Ennek kapcsán pedig ügyvédei azt hangoztatták, hogy így a horvát ügyészségnek már el kell felejtenie az ügyet. (Hernádit azzal vádolják Zágrábban, hogy Ivo Sanader volt horvát kormányfő a tőle elfogadott kenőpénzért cserébe intézte volna el, hogy a Mol 2009-ben 50 százaléknál kevesebb részvény birtokában is átvehette a horvát államtól az INA nevű energiacég feletti irányítást.) Ezután a javarészt az állami hírügynökségre hivatkozó sajtóbeszámolók a Fővárosi Ítélőtábla decemberi döntéséről azt írták, hogy az első fokú ítéletet lényegében helyben hagyva megerősítették az elnök-vezérigazgató felmentését. A horvát hatóságok egyébként fenntartották a Hernádi Zsolt elleni vádakat és nemzetközi körözést is, de a Mol-vezérhez közel álló forrásaink szerint ez az ítélet is közrejátszott abban, hogy az osztrák és a német közigazgatás Hernádi megkeresésére úgy döntött: az ügyben széttartó döntések születtek, aminek eldöntésére ők nem hivatottak, így a cégvezér országuk területén a nemzetközi Interpol-körözés és európai elfogatóparancs ellenére is szabadon mozoghat.

 

Az átlátszó.hu viszont a minap megszerezte és szétszálazta a tavalyi másodfokú ítéletet, s e szerint a verdikt jóval bonyolultabb annál, mintsem hogy egyszerűen kimondaná a Mol-vezér ártatlanságát a horvát vádakban. Leegyszerűsítve az rajzolódik ki, hogy a bíróság megállapította a vádló illetéktelenségét az ügyben. Magyarul - a civil megérzésnek megfelelően - azt, hogy a horvát vádakról döntsön a horvát bíróság. Ez arra utal, hogy noha Hernádi azt remélte a magyarországi pertől, hogy felmentik és így a horvát eljárás is elillan, a magyar bíróság ezt az - akár jogi cselnek is minősíthető - kísérletet másodfokon kisiklatta és értelmetlenné tette.

Zamecsnik Péter megkeresésünkre nem tagadta, hogy a másodfokú bíróság azt mondta ki: a vádló ilyen tartalmú keresetet nem nyújthatott volna be. Ez azonban, mint az ügyvéd hangsúlyozta, nem érdemi, csupán eljárásjogi kifogás. A magyarországi első fok értelmezése szerint tényleg felmentette Hernádit a horvát vádak alól. Szerinte Hernádi ügye ettől függetlenül „ítélt dolog”, mivel egy korábbi eljárásban a magyar ügyészség szintén úgy találta, hogy Hernádi Zsolt nem követte el a horvát vádakban szereplő vesztegetést. Erre pedig ugyanúgy vonatkoznak az uniós szabályok. Tehát a horvát ügyészségnek már ez alapján is ejtenie kellene a vádakat. A horvát ügyészség erre ugyanakkor eddig nem hajlott. Mi több, hónapok óta még azon is pereskednek, hogy Hernádi Zsoltnak joga van-e megismerni a nyomozati anyagot magyarul. Az ügyvéd emellett emlékeztetett arra is, hogy a horvát Alkotmánybíróság nemrég az Ivo Sanader ellen hozott jogerős elmarasztaló ítéletet megsemmisítette és visszautalta első fokra. (Indokaik szintén eljárásjogiak, de az ügy érdemét érintik, amennyiben hiányolják az eljárásból a vádlott tényleges védekezési lehetőségeit.) Arra a kérdésünkre, hogy a magyarországi bírósági eljárás nyomán javult-e bármiben is Hernádi Zsolt jogi helyzete, Zamecsnik Péter elismerte, hogy nem, de hozzátette, hogy nem is romlott. (Más szakértők szerint nem kizárt, hogy Hernádiék nem hagyják annyiban és kezdeményezik a másodfokú magyar döntés felülvizsgálatát.)

Horvátországot ugyanakkor mindezek a legkevésbé se hatják meg az - eddig megjelent információk alapján tényleg nem túl ütős - vád melletti, leginkább az Orbán-féle rezsiharc erélyességéhez mérhető kiállásban. A migránsválság kapcsán Zoran Milanovic horvát miniszterelnök néhány hete egyenesen úgy emlékezett, a két ország kapcsolatai alapvetően Hernádi kiadatásának megtagadásával romlottak meg. A Mol-vezér Berlinben és Bécsben tett látogatásainak engedélyezése miatt pedig tiltakozó jegyzékeket nyújtottak be az érintett államok hatóságaihoz. Ez az ő rezsiharcuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.