Megroppant a rubel, dollárt vesz a jegybank

Több oldalról is folyamatos nyomás éri a rubelt, amely gyorsan értéktelenedik el a dollárhoz és az euróhoz képest. A jegybank intervencióval próbálkozik.

A rubel árfolyama az év eleje óta több mint 5 százalékkal gyengült részben amiatt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját: december után januárban újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságélénkítő célú eszközvásárlásait, amelyek volumene ezzel havi 65 milliárd dollárra csökkent.

Gyengítette a rubelt a pénzügyminisztérium szerdai bejelentése is, miszerint a nyílt piacon napi 100 millió dollárt vásárol tartalékalapjának növelésére, május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervez beszerezni. 

Az orosz központi bank az idén már huszonharmadszor, februárban tizedszer volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelme érdekében csütörtökön, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

A jegybank csütörtökön azt közölte, hogy 5 kopejkával emelte a határértékeket, 34,85, illetve 41,85 rubelre a devizakosárhoz képest. A jegybank automatikusan legalább 5 kopejkával feljebb tolja az árfolyamsáv határértékeit, amint minimum 350 millió dollárt költ devizaeladásra a rubel védelmében.

Az orosz jegybank 7,82 milliárd dollárt és 586 millió eurót költött a rubel árfolyamának erősítésére csak januárban. Ez az összeg jóval felülmúlja a decemberben ugyanerre a célra fordított 3,57 milliárd dollárt és 326 millió eurót. Tavaly június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva.

Novemberben hatszor, decemberben nyolcszor, januárban tizenháromszor került sor sáveltolásra, Csütörtökön a dollár-euró kosár egy egysége 41,89 rubelt ért, hétfőn még 41,06 rubelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.