Megnövelték a mosógépcsere-pályázat keretét

Félmilliárd forintról 1,9 milliárd forintra emelte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a lakossági mosógépcsere-pályázat támogatási keretét. Ez várható volt: mivel a pályázati keretek néhány óra alatt kifogytak, de a szabályok szerint további 24 órán át még nyitva állt a lehetőség, az eredetileg tervezettnél pont ugyanennyivel többen adtak be szabályos pályázatot. Elbírálás november elejéig várható.
Az Otthon Melege Program mosógépcsere-alprogramjában eddig rendelkezésre álló félmilliárd forintos keretet 2015. szeptember 9-i hatállyal 1,9 milliárd forintra emelte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter - közölte a pályázatokat kezelő állami Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) Kft.

További tájékoztatásuk szerint az útmutató módosítása értelmében a befogadott anyagok elbírálására rendelkezésre álló határidő 120 napról 90 munkanapra módosult. Így az NFSI a benyújtott pályázatokat legkésőbb október 31-ig felterjeszti a miniszterhez. Kérik, hogy minden jelentkező kövesse figyelemmel anyaga sorsát az erre szolgáló internetes felületen.

A kormány ez év július 1. és 15-e között nyitotta meg, térségenként más-más napon a mosógépcsere pályázati oldalait. A félmilliárd forintból a különböző területekre jutó hányad rendre 1-2 óra alatt kifogyott, így a befogadást mindenütt röviddel a nyitás után le is zárták. Ám mivel az - e tárgyban kissé derűlátónak bizonyult - kiírás szerint a beszüntetést követően 24 óráig még nyitva kell hagyni a lehetőséget, így kénytelenek voltak másnapig még befogadni a jelentkezéseket. Ebből következően a keret kimerültét és így a befogadás felfüggesztését követően jóval többen adhatták be anyagaikat, mint a hivatalos, nyitott szakaszban. Ennek folytán, noha a tárca eredetileg 12 ezer jelentkezővel számolt, végül 40 ezer pályázatot fogadtak be.

Ezt követően azt nyilatkozták, hogy akik megfelelő pályázatot nyújtottak be, de nem jut nekik pénz, tartaléklistára kerülnek. Mindeddig nem került napvilágra a beadott anyagok elbírálásról szóló közlemény. A látszólag bőkezű mostani döntés borítékolható volt: nagyjából ugyanannyi támogatás jut egy mosógépcserére 12 ezer jelentkező esetén 500 millióból (átlag 42 ezer forint), mint 1,9 milliárdból 40 ezernek (47,5 ezer forint). Vagyis nagy valószínűséggel minden szabályos jelentkező már most, az első körben pénzéhez jut és nem kell attól tartania, hogy tartaléklistára kerül.

A július 1-15 közötti beadási időpontoktól számított 90 munkanap felmérésünk szerint novemberben elején-közepén jár le, így akkortájt érdemes várni az üzenetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.