Megmentik az autóhiteleseket is?

A legégetőbb probléma az ingatlan-devizahitelesek megsegítése volt, de a kormány az autóhiteleseket is meg akarja menteni - mondta Lázár János a Blikknek. A miniszer szerint a következő lépés a hitelek forintosítása lesz.
A lakáshitelesek mellett van egy jelentős réteg, amely küzd a devizában eladósodás problémáival: ők azok, akik autóvásárlásra vettek fel, többnyire svájci frank alapon, kölcsönt. A Kúria döntése értelmében ugyan nekik is visszajár az egyoldalú banki szerződésmódosítások következtében beszedett pénz, ami több százezer forintos tétel, ám nem csak a kamatváltozások, hanem a forint nagy mértékű gyengülése is közre játszott abban, hogy sokan képtelenek teljesíteni fizetési kötelezettségüket - írja a Blikk.

A lapnak a Miniszterelnökséget vezető miniszert azt mondta: az ingatlan-devizahitelesek ügye elsőbbséget élvez, mivel őket az otthonvesztés fenyegeti. De mert a Kúria kimondta, hogy a bankok szerződései tisztességtelenek, az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket. Lázár János szerint a kormány végre akarja hajtani a hitelesek megmentésének második ütemét, a forintásítást is.

A lap egyébként extrém példával illusztrálja az autóhitelesek csapdahelyzetét. Egy hiteles 2006 tavaszán 2,8 millió forintnyi kölcsönt vett fel svájci frank alapon, egy Suzuki megvásárlására. Az árfolyam elszállása után, tavaly tavaszra már összesen 5 millió forintot fizetett vissza, és a tízéves futamidő végéig még mintegy 3 millió forintot fizethet még. Sok hiteles egyébként az autórészletek nem fizetését követően ingatlanját is elveszti, hiszen a gépkocsit már csak töredékáron tudják értékesíteni, a tartozásuk nagy része így megmarad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.