Megmenekülhetnek az Energetikai Központ ügyfelei

Az E.ON és az EDF Démász hivatalosan is bejelentkezett a tönkrement Energetikai Központ területükön élő áramfogyasztóinak visszavételére. Az Elmű-ÉMÁSZ szintén elhivatott pórul járt egykori ügyfeleik áramszolgáltatásának folyamatos fenntartása iránt.

Az E.ON pályázik a szolgáltatási területén élő Energetikai Központ (EK) Zrt. ügyfelek ellátására - közölte a német hátterű hazai áramszolgáltató. Emlékeztetnek: az EK 2016. február 1-jétől nem tudja ellátni áramkereskedői feladatait. Ezért az E.ON csoport önkéntesen jelentkezett az EK-nak a szolgáltatási területén élő ügyfeleinek ellátására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH). Az E.ON-nál tegnap még úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy elemzik a kialakult helyzetet, és mindent megtesznek ama lehetőség megteremtése érdekében, hogy a szolgáltatási területükhöz tartozó ügyfeleiket a jövőben el tudják látni. Viszont ma 16 órakor volt az önkéntes felajánlások érkeztetési határideje.

Az EDF Démász Zrt. egyetemes szolgáltatói engedélyesként szintén jelentkezik a szolgáltatási területén lévő 116 lakossági fogyasztó ellátására - közölték megkeresésünkre a francia hátterű dél-magyarországi áramcégnél. Mint megjegyezték, az érintett ügyfelekkel korábban is szerződéses kapcsolatban álltak. Ha a MEKH a végső menedékest kijelöli, az EDF Démász megteszi a szükséges tájékoztatást és a szerződéskötés kezdeményezést a fogyasztók felé. Az ügy zökkenőmentes lebonyolítása érdekében az EDF Démász lefolytatja a szükséges egyeztetéseket a hivatallal és a korábbi kereskedővel - szögezték le.

Átérezve az EK ellátatlanul maradó fogyasztói iránt érzett felelősséget, az Elmű-ÉMÁSZ természetesen készen áll a MEKH határozata alapján a területén lévő lakossági áramfogyasztók visszavételére - közölte megkeresésünkre Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője. Ügyfél nem maradhat ellátatlanul - tette hozzá. 

A MEKH szerdán jelentette, hogy tudomása szerint a 2011 óta alternatív lakossági áramszolgáltatást végző, cseh-szlovák hátterű Energetikai Központ anyagi ellehetetlenülés miatt január után már nem képes ellátni ügyfeleit árammal. Ma délután 4-ig várták a többi áramszolgáltató önkéntes felajánlkozását az érintett háztartások folytatólagos ellátására. Ha nem érkezik elegendő ajánlat, a hatóság maga választja ki az érintett fogyasztók új ellátóit.

A beadás előtti bizonytalankodó válaszok mögött információink szerint az áll, hogy egyesek szerint a MEKH elsősorban az összes fogyasztó átvételét szorgalmazza ahelyett, hogy a szolgáltatók csak a saját területükön élő egykori áramfogyasztóit vegyék vissza. Ennek kapcsán a hivatalnál lapunknak leszögezték: a kiírás ugyan valóban előnyben részesíti az összes fogyasztóra vonatkozó ajánlatot, de nem zárja ki az ügyfelek egyes csoportjainak átvételét se.

A MEKH a határidő leteltével egyelőre annyit erősített meg, hogy valóban érkeztek be ajánlatok.

EK-ügyfelek területi megoszlása (Forrás: MEKH):
Elmű 8544
ÉMÁSZ 2180
E.ON 3696
EDF Démász 116

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.