Jöhet az új európai helikopter

Meglódulhat az Airbus helikopteres leányvállalata, mivel az új modelljük megkapta az engedélyeket. Jöhetnek az átadási ceremóniák, csörög majd a kassza is. Az új EC145 univerzálisabb és biztonságosabb, mint valaha. A magyar tenderen is labdába rúghat.

Megkapta a légialkalmassági engedélyeket  Airbus Helicopters jól bevált EC145-ös forgószárnyas családjának legújabb tagja, az EC145 T2. Ez megnyitja az utat a harmadik negyedévben kezdődő átadások előtt, vagyis a projektből elkezdhetnek befolyni a bevételek.

Az új generációs helikopterből ugyanis húsz van gyártás alatt és több mint száz megrendelést vett fel rá a németországi bázisú gyártó. Emellett a kifejezetten katonai variánsára, a 645-ös modellre 15 rendelésük van a német honvédségtől.  Ez a típus azon a helikopter-tenderen is labdába rúghat, amelynek kiírását még a választások előttre ígérte a honvédelmi vezetés.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA légialkalmassági bizonyítványa érvényes az egypilótás és a műszer szerinti repülésre is, valamint, s ez biztonsági szempontból kiemelten fontos, az egyhajtóműves repülésre is. Használhatók vele az éjjellátó készülékek is, ami az Airbus Helicopters elnöke, Guillaume Faury szerint azt jelenti, hogy Az új modell harcászati képessége nem csak megfelel a vevők elvárásainak, hanem meg is haladja azokat.

A négytonnás kategóriába tartozó EC145 T2 új hajtóműveket, digitális avionikai rendszert, robotpilótát, rotorokat és rezgéscsökkentő berendezéseket is kapott. Így  példa nélküli teljesítményt garantálnak egy hajtómű kiesése esetén lebegéskor is, aminek hatalmas a jelentősége az életmentő bevetések során, és a repülésbiztonságot tekintve.Az új rendszerek nemcsak üzemanyag-takarékosak,  de a karbantartási és üzemeltetési költségek is kedvezőbbek. Légi szállításra, mentésre és harcászati feladatokra is használják majd, valamint érkezik a rendőrségi és a tengeri platformokat kiszolgáló konfiguráció is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.