Mégis lesz uniós ingyenpénz 2020 után is

A korábbi hírekkel ellentétben 2020 után is jelentős összegben folyósít vissza nem térítendő támogatásokat az Európai Unió - közölte Brüsszelben Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke.

A magyar kormány - miközben a 2014-2020-as költségvetési ciklusra járó uniós támogatás döntő többségét még az 1918-as választások előtt ki szeretné osztani, gyakran riogat azzal, hogy 2020 után, az újabb költségvetési ciklusban nem, vagy csak nagyon csekély mértékben lesznek vissza nem térítendő uniós támogatások.

Ennek ellentmond, hogy Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke közép- és kelet-európai újságíróknak azt mondta: igenis lesznek a jövőben is vissza nem térítendő támogatások, sőt, a rendelkezésre álló pénzek zöme ilyen marad.

A portfolio.hu cikke szerint az aggodalmat az váltotta ki, hogy az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a nevéhez köthető gazdasági program az uniós pénzeket mindinkább csak visszatérítendő formában folyósítaná.

Katainen most újságírók előtt tisztázta, hogy noha az a pénzügyi alap (EFSI - európai stratégiai beruházási alap) is rendkívül sikeres, amely visszatérítendő támogatásokat ítél oda, a feltöltéséhez szükséges pénzt nem a térítés nélküli támogatások elől veszik el.

A közép- és kelet-európai tagállamokat azért izgatja a kérdés, mert az eddigi két költségvetési ciklus zömmel vissza nem térítendő forrásait felemás sikerrel tudták csak felhasználni. A régió országai, bár valamivel közelebb kerültek az uniós átlaghoz, nagyon kevéssé sikeresek a legfejlettebb tagállamokhoz való felzárkózásban.

A visszatérítendő, de kedvezményes hitelek az olasz, francia, brit, német, spanyol és belga kis- és középvállalatok körében voltak rendkívül sikeresek. A keleti periférián azonban sem a bankszektor, sem a kkv-k nem mozdultak rá a lehetőségre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.