Megint építkezik az Opel Szentgotthárdon

A magyarországi motorgyár kapacitásbővítésének második lépcsőjeként ma elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A legújabb bővítéssel az Opel szentgotthárdi összberuházása eléri az 1,4 milliárd eurót, az új Flex motorgyár teljes kapacitása évi 600 ezer darab lesz, és a teljes felfutásra a munkatársak létszáma megközelíti majd az 1500 főt. A vállalat vezetése azért döntött a kapacitás bővítése mellett, mert a jövőre induló, kiskategóriás, azaz 1,4 literesnél nem nagyobb motorok esetében különösen nagy keresletre számít.

Az eredetivel szerkezetileg teljesen megegyező, új csarnokkal a Flex üzem területe 1600 négyzetméterrel nő. Az előkészítő munkálatok után indul az acélszerkezet szerelése és a falburkolás, az ütemterv szerint a csarnok június végére lesz szerkezetkész, majd a padlóburkolás, valamint a gépészeti és elektromos munkálatok után várhatóan szeptember végén telepítik a technológiát: a bővítési projekt keretében 149 új berendezés és gép érkezik a Flex gyárba. A munkálatok 2014 elején fejeződnek be, és a jövő év áprilisában már el is indulhat a próbagyártás az új sorokon.

Az Opel új motorgenerációjának több típusa is Szentgotthárdon, a tavaly szeptemberben átadott Flex gyárban készül – a rugalmas technológiának köszönhetően ugyanazokon a gyártósorokon. Idén februárban már elindult a középkategóriás, 1,6 literes benzines motor (MGE – middle-size gasoline engine) sorozatgyártása, ezt hamarosan követi az 1,6 literes dízelmotoré (MDE – middle-size diesel engine), jövőre pedig a kiskategóriás, 1,4 literesnél nem nagyobb benzinmotoroké (SGE – small gasoline engine).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.