galéria megtekintése

Megint zűr van egy MNB-s jelentés körül

2 komment


Baksa Roland

Valaki egy társaságban csak mondja a magáét, de a többiek nem reagálnak. Hát milyen vita ez? – fakadt ki a Népszabadságnak Nyikos László. A jegybank felügyelőbizottságának (fb) egyetlen ellenzéki tagja egyebek mellett a részvényes, tehát a magyar állam által delegált két fb-tag passzivitását nehezményezi – pedig a testület múlt pénteki ülésén egy nagyon is közérdeklődésre számot tartó, fontos téma is a napirenden volt.

A jegybanki alapítványok egyik fogása: a Kasselik-ház
Mediaworks

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az általa létrehozott, több mint 250 milliárd forintos vagyonnal kistafírozott hat alapítvány egyre-másra vásárolta az elmúlt két évben a milliárdos értékű ingatlanokat, de került közpénz jócskán Matolcsy György jegybankelnök rokonságának érdekeltségeihez is. A szerződések jó részét el akarták titkolni, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette a törvényt, az elmúlt hetekben pedig az így kikényszerítve nyilvánosságra hozott alapítványi kontraktusok több érdekes ügyet is felszínre hoztak.

 

A jegybank felügyelőbizottsága azonban nem vizsgálta az alapítványi pénzköltéseket, megállt annál a pontnál, hogy az MNB szabályosan ­hozta-e létre az alapítványokat, és bocsátott nekik útravalóul vagyont – mondta a Népszabadság érdeklődésére Nyikos. Az fb elnökével, a fideszes Papcsák Ferenccel nem tudtunk beszélni, külföldön volt, ahogyan a témában a jelentést előterjesztő, szintén a Fidesz által delegált tag, Madarász László is. Utóbbi kutyafuttában csak annyit árult el lapunknak, hogy a megvitatott – és a jegybank honlapján hétfőn csak egy nyúlfarknyi közleményben idézett Papcsák szerint elfogadott – jelentést ki kell most egészíteni, egy-két hétbe beletelik ez, és csak utána döntenek arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e.

– De szerintem közzé fogjuk tenni – mondta Madarász a véleményét fogalmazva meg. Vagyis jelen állás szerint még kérdés, hogy egyáltalán az fb szerint az emberekre tartozik-e a jelentésük tartalma.

Nyikos László a tartózkodás mellett különvéleményt is fűzött az fb jelentéséhez
MTI

Nyikos nem is szavazta meg, tartózkodott, mert „kizárólag jogi szempontból került sor az ellenőrzésre, vagyis hogy törvényes és szabályos volt-e a jegybanknak alapítványokat létrehoznia. A jelentésnek ezzel az egyoldalú közelítésével nem értek egyet, ezért sem tudtam elfogadni.” A másik öt tagnak nem volt ezzel problémája, erre lehet következtetni arról, hogy 5 igent és 1 tartózkodást kapott a jelentés. Ráadásul – tette hozzá Nyikos –, a jelentés hivatkozik arra, hogy nemzetközi példák is vannak arra, hogy központi bank alapítványt hoz létre. „De arra már nem tér ki a dokumentum, hogy mennyire extrém a magyar eset, vagyis arra, hogy az ország gazdasági erejéhez képest milyen óriási az alapítványoknak juttatott közel 1 milliárd dolláros alapítói juttatás.”

A felkért jogi szakértő véleményére támaszkodva az fb többsége úgy vélte, hogy nincs joga belemenni az alapítványok költéseibe – mondta Nyikos. „Az ésszerűség, célszerűség, hatékonyság kérdései­re ezért a vizsgálati anyag nem is tud választ adni” – hangsúlyozta a jobbikos delegált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.