Megint vesztett a Közgép

Alulmaradt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elleni egyik perében a Közgép Zrt. A Kúria jogerős döntése szerint Simicska Lajos cége alaptalanul vádaskodott.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) közleménye szerint a KDB jogerősen pert nyert a Közgép ellen. A cég a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékgazdálkodási rendszerének tervezési és kivitelezési munkáira kiírt közbeszerzés nyertes pályázatát kifogásolta alaptalanul.

Koncz György / Népszabadság

A Kúria jogerős ítélete szerint a KDB helyesen döntött, amikor elutasította a Közgép kifogásait, amely a nyertes ajánlattevőt kizárta volna az eljárásból.

A peres eljárást kezdeményező Közgép közel 800 millió forinttal nagyobb összegért végezte volna el a munkát, mint a nyertes pályázó. Simicska Lajos jóval magasabb árajánlatot benyújtó cége a többi között alaptalanul kifogásolta, hogy a nyertes pályázat nem felelt meg a pénzügyi alkalmassági követelményeknek és az ajánlatkérő által előírt műszaki feltételeknek. Mi több, megalapozatlanul állították azt is, hogy a nyertes hamis adatot közölt a közbeszerzési eljárásban a referencia tekintetében.

A Kúria kimondta, hogy a Közgép kifogásai a nyertes céggel szemben egyetlen pontban sem állják meg a helyüket. A nyertes pályázat mind formai, mind tartalmi szempontból megfelelt a jogszabályoknak és a kiírásban támasztott feltételeknek, vagyis a vállalkozás joggal nyerte el a kivitelezési munkák megvalósításának lehetőségét.

A Kúria ítélete ellen jogorvoslatra nincs lehetőség. A KH a 2016-os évre vonatkozó ellenőrzési tervében lefektetett módszertana szerint e beruházással kapcsolatban is folyamatosan vizsgálni fogja a közbeszerzési szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.