Tovább csúszik az esztergomi vasút

Újabb csalódást tartogat a nyár az esztergomi vasútvonalon három éve vonatra váró utazóknak. Az ígéretek ellenére a mozdonyfütty a júniusi menetrendváltáskor sem hangzik fel a főváros és Pilisvörösvár között. De mert a remény hal meg utoljára, ősszel talán érdemes lesz kimenni valamelyik vasútállomásra.

Feltéve persze, hogy az évek óta tartó hitegetés után bárki komolyan tudja még venni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) potentátjainak esztergomi vasúttal kapcsolatos ígéreteit. Mert miközben a Budapesttől Esztergomig összesen 43 kilométeres vasútvonal 44,5 milliárd forintos felújításának elhúzódása a legvadabb képzeletet is felülmúlja, határidő, ahogy mindig volt, úgy most is van a kampányízű beszédek elhangzására alkalmat szolgáltató vasútavatásra.

Ha az aktuális fogadalomnak hinni lehet, a MÁV-Start szerelvényei az őszi iskolakezdéskor állnak szolgálatba az Aquincumtól Pilisvörösvárig vezető 14 kilométeres vasútvonalon. Tehát az első menetrend szerint közlekedő vonat talán már augusztus 29-én végigzakatol a teljesen átépített sínpályán. Mindezt a regionalbahn.hu portál közölte, amely az újabb másfél hónapos késés okára is magyarázattal szolgált.

Mert hát a laikus bámészkodó, a vonatok fogadására már tavaly december óta késznek látszó vasúti pálya láttán még összeesküvésre gyanakodna, és azt hinné: a vasúti közlekedés újraindítását valakik szándékosan halogatják. Pedig erről szó sincs. Az esztergomi vasút Budai-hegyeken átvezető 14 kilométere tényleg nincs kész.

A vasutasoknak leginkább a biztosítóberendezések hiányoznak. A teljesen új rendszer telepítésével ugyanis a Siemens késik. Lapunk úgy tudja, a társaságnál arra hivatkoznak: azért nem tudták tartani az április végi határidőt, mert késve kapták meg az építési területeket. És bárhogy is volt, annyi biztos, a vasúti útátjárók biztosítását szolgáló fény- és félsorompók még nem készültek el. Emellett a hírek szerint gondot okoz az is, hogy a biztosítóberendezések P+R parkolók területén keresztül vezető kábeleinek fektetése sem a tervezett ütemben halad. Ahogy maguknak a parkolóknak az építése is elmaradást mutat.

A találgatások szerint az esztergomi vasút átadásának késése jól jöhet a MÁV-Start Zrt.-nek. A nemzeti vasút személyszállító cége ugyanis az ide szánt Desiro motorvonatait a nyári idegenforgalmi szezonban a Balatonon állította szolgálatba. És onnan nem szívesen vonna ki egyet sem. Ami igaz lehet, noha a korszerű dízelszerelvények hiánya nem bénítja meg a vasutat. A társaság akár a régi Bz-motorvonatait, vagy mozdony vontatta hagyományos szerelvényeit is szolgálatba állíthatná. Három év szünet után az utasok már ennek is tudnának örülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.