Itt az újabb brókerbotrány, bajban a Reálszisztéma

Több tízmillió forintot bukhattak fejenként azok, akik a Reálszisztéma ígéreteinek bedőlve, vásároltak a brókercéggel - a rendőrség gyanúja szerint - összejátszó BTel részvényeiből - írja a Világgazdaság.

A lap cikke szerint meghaladja az V. kerületi rendőrkapitányság hatáskörét a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-vel kapcsolatban felmerült kár-, illetve elkövetési érték. Ezzel indokolta határozatában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálati osztálya, hogy a bűnügyben a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomoz tovább.

Korábban Kruchióné Marsi Piroska, a brókercég ügyvezető igazgatója még cáfolta, hogy a Reálszisztéma anélkül vett egyik ügyfelének a Business Telekom (BTel) részvényeiből, hogy arra megbízást adott volna, azt állítva, egyetlen ügyfél vádaskodásáról van szó. Ám a Magyar Nemzeti Bank november elején felügyeleti biztost rendelt ki a Reálszisztémához. Mára kiderült: korántsem elszigetelt esetről van szó, hiszen több magánszemély is feljelentést tett, s azok alapján a rendőrség nyomoz.

A gyanú szerint a Reálszisztéma hamis magánokiratot használt fel, folytatólagosan és üzletszerűen jelentős értékre csalt és sikkasztott. Az egyik ügyfélnek például felajánlották, ha a tőzsdei ár 80 százalékán vásárol BTel-részvényt, a papírokat a későbbiekben havi 4 százalékos felárral a Reálszisztéma visszavásárolja. Méghozzá abból a haszonból, amely azáltal keletkezik, hogy a BTel részvényeit bevezetik a frankfurti tőzsdére, és az követően azok árfolyama 6-9 hónapon belül kilő. Ám ennek bedőlve hiába vett az egyik kliens 2013-ban 35 millió forintért BTel-részvényeket, azokat a Reálszisztéma a 2014. április 30-án megjelölt napon nem vásárolta vissza. Ráadásul a károsult rájött arra, hogy fiktív árbevételi adatokkal megtévesztették.

A BTel sem lehetett ártatlan a BRFK szerint, mondván, a tőkepiac szereplőinek közvetített, a távközlési cég valós pénzügyi helyzetére vonatkozó hamis jelzésekkel bírta kötvény-, illetve részvényvásárlásra a befektetőket, ami megalapozza a kibocsátó büntetőjogi felelősségét – áll a rendőrségi határozatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.