galéria megtekintése

Gigászok harca: megeszik a konkurenciát

0 komment

Rédei Judit

Óriáscégek egyesülései okoznak izgalmat a világ tőkepiacain. A legtöbb tranzakciót már bejelentették, de a fúziók nem mentek végbe, hiszen óriáscégek egyesítése nem is olyan egyszerű feladat. Egy összesítés szerint 4350 milliárd dollárnyi cégvagyon koncentrálódik.

A söripar két óriása, az Ab Inbev és a SABMiller tavaly kezdeményezett, 112 milliárd dollárt érő szerződését ez év őszén pontosították az érintettek, és szinte ezzel egy időben a gyógyszeripari szektor is két nagy ász, a Pfizer és Allergan fúziós tervei­re figyelt. Hasonló befektetéssel tervezett egyesülésük eredménye egy 330 milliárd értékű gyógyszeróriás lehet.

Ebben az esztendőben Dealogic összesítése szerint 4350 milliárd dollár értékű vállalategyesítés terve konkretizálódott, de tény, ezek jó része hatósági jóváhagyásra vár.

A tavalyi év utolsó hónapjában két amerikai vegyipari óriás, a Dow Chemical és a DuPont házassági terve került napvilágra, amelynek eredményeként összesen 120 milliárd dollár tőzsdei értékű vállalkozás jönne létre, amely a világ második legnagyobbja lehet a német BASF után.

 

2016 második felére áll fel az egyesített vállalkozás, persze, ha a tőzsdefelügyelet is úgy akarja. Az új társaságban, amelynek neve DowDuPont lesz, a két fél fele-fele arányban osztozkodik. A DuPont kemény, 700 millió dollárra rúgó költségcsökkentés után vág bele az üzletbe, alkalmazottai 10 százalékától válik meg, mintegy 650 millió dollárt szánva az elbocsátások költségeire.

Az egyesített tevékenységek forgalma meghaladhatja a 90 milliárd dollárt. Nem titkolt szándék ugyanakkor, hogy három külön kisebb vállalat alá csoportosítsák a vetőmag- és műtrágyaágazatot, a speciális vegyi termékek előállítását, valamint az anyagkutatási tevékenységet. A szétválasztást az agrokémiai piac beszűkülése indokolja, mondhatni némi kényszert jelent az iparágban, hogy jobb megtérülést eredményező szakterületeket fejlesszenek.

A befektetők egyre nagyobb fantáziát látnak a DuPont papírjaiban
A befektetők egyre nagyobb fantáziát látnak a DuPont papírjaiban
Lucas Jackson / Reuters

A profiltisztítás jegyében egyébként a DuPont már októberben kiszervezte a az egyre kevéssé rentábilis, presztízs kémiai termékek, köztük a teflon gyártását, mivel ez a tevékenység túlságosan is ciklikus üzletnek bizonyult. A kiszervezés hétszázalékos megtakarítást eredményezett a bérköltségekben.

Az agrokémiai ipar amúgy szorult helyzetben van, a szereplők, így a Monsanto, a Syngenta, a Bayer, a DuPont, a Dow Chemical és a BASF is megsínylik nemcsak a nyersanyagárak mélyrepülését, de a fejlődő gazdaságok tempójának lassulását, és az amerikai mezőgazdasági vállalkozások nehézségeit. Ez utóbbiak jövedelme 36 százalékkal zsugorodott ebben az évben, 2006 óta nem látott mélypontra. Ezt megérzik a vegyipar szereplői is, nem csoda például, hogy a DuPont harmadik negyedéves profitja például 50 százalékkal csökkent.

120 milliárd

Fúziókkal hatalmas tőzsdei értékű cégek jöhetnek létre. A vegyiparban például a DuPont és a Dow Chemical összeolvadásával 120 milliárd dollár értékű cég jön létre.

A befektetők mindenekelőtt a rentabilitást, pénzük tőzsdei megtérülését figyelik. A mostani kamatfeltételek mellett – amikor hagyományos pénzügyi eszközökbe fektetve lényegében észrevehetetlen a hozam – ők maguk is egyre inkább szorgalmazzák a gyorsan nyélbeütött fúziókat. Minthogy a megacégek egyesülése során sok esetben a verseny csökkenése jelenti a legkomolyabb költségcsökkentést – hiszen felfalják a konkurenciát – minden részletre figyelnek a versenyhatóságok is.

Sem a vállalatok vezetése, sem pedig a tulajdonosaik nem ihatnak előre a medve bőrére. Intő jel, az Egyesült Államok versenyhatóságának legutóbbi komoly vétója, mellyel a Staples és az Office Depot­ 6,3 milliárd dollárt megmozgató házasságát meszelték el. A két irodaszer-kereskedő már 1997-ben megkísérelt egy hasonló lépést, ám ahogy akkor, most is versenyellenesnek minősítették a szándékot.

Bizonytalan a fejlődő piacok magára találása

Az ipari országok gazdasági fejlődése felgyorsul az idén, ám ezt a piacok hullámzása kíséri – állítják az elemzők, akik szerint az európai és japán részvények lesznek a favoritok, míg a fejlődő országok értékpapírjainak stabilitása kérdéses ­marad. A konjunktúra motorja az Egyesült Államok lesz jövőre is. A Reuters által megkérdezett elemzők 2,5 százalékos amerikai GDP-növekedésre számítanak. Japánban és az eurózónában 1,7 százalékot várnak, Kínában a 2015-ös 6,9 százalékot kissé megtorpanó, 6,5 százalékos gyarapodás követi, összességében a világ GDP-je 3,4 százalékkal emelkedik. Ami a tőzsdék teljesítményét illeti: a Deutsche Asset & Wealth Management szerint 2170 pontra nő az év végéig a tengerentúli S & P 500. A frankfurti DAX 11 700 ponton várt szintje, 1000 ponttal haladja meg a mostanit, az Euro Stoxx 50 pedig 400-zal zárhat magasabban, mint napjainkban. A Bank of America Merrill Lynch nem zárja ki a fejlődő piacok magára találását, de hosszúnak, labilisnak és egyenlőtlennek jósolja a pozitív fordulatot. Az UBS az amerikai kincstárjegyek hozamemelkedésére hívja fel a figyelmet, az idei 2,2 százalék után jövőre 2,5 százalékot várva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.