Megerősítették: Seszták leállított minden beszerzést

A "felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztonsága érdekében" állította le az állami szerződéskötéseket a miniszter. Mindez két hónapig lesz érvényben. Kormányzati forrásaink figyelmeztetnek: szinte minden évben van ilyen, az intézkedésen nem kell csodálkozni, legfeljebb azon, hogy Seszták Miklós eddig várt vele.

Lapunknak küldött válaszában megerősítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya, hogy leállítottak minden szerződéskötést a tárca felügyelete alá tartozó állami cégeknél. A cink.hu információja tehát nem légből kapott.

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hatékonyság javítását szolgáló intézkedési lehetőségek feltárása céljából elvégzi a felügyelete alá tartozó állami tulajdonú gazdasági társaságok teljes átvilágítását. A vállalati portfólió áttekintése a kormányzati szerkezetátalakítás nyomán vált szükségessé a felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztonsága érdekében. E folyamat nyár végére tervezett lezárásáig a miniszter a napi működéshez, normál üzletmenethez nem nélkülözhetetlen szerződéskötéseket felfüggesztette. Az átmeneti intézkedés várhatóan júliusban és augusztusban marad érvényben – közölte megkeresésünkre a tárca.

Vagyis, a teljes átvilágítás befejeztéig, augusztus végéig nincs új beszerzés, még az olyan állami mamutoknál sem, mint a MÁV, vagy az MVM. A nem a napi üzletmenethez szükséges szerződés addig is köthető, azonban csak különösen indokolt esetben, tulajdonosi és szakmai ellenőrzést követően, a miniszter és a vagyonpolitikáért felelős államtitkár egyetértésével.

– A felfüggesztés eredményeként a társaságok nem vállalnak a későbbiekben nehézkesebben, költségesen felülvizsgálható kötelezettségeket – teszi hozzá a tárca. Ez utóbbi mondat, valamint az, hogy az intézkedést a kormányzati szerkezetátalakítás tette indokolttá, forrásaink szerint azt jelenti: több jelentős személyi változás várható az érintett vállalati körben, s a mostani intézkedéssel megelőzik, hogy egyes vezetők még olyan kötelezettségeket vállaljanak, amit már nem nekik kell teljesíteniük.

Lapunk az utóbbi hetekben már többször írt arról: a miniszterelnök és a gazdasági holdudvara között konfliktus támadt, s Simicska Lajos bizalmi embereit igyekeznek kitolni az állami vállalatoktól, szervezetektől. Vannak, akik ennek tulajdonítják már azt is, hogy Németh Lászlóné helyett Seszták Miklós lett a miniszter. Cikkeztünk már arról is, hogy a MÁV és a Nemzeti Vagyonkezelő vezérének is mennie kell majd, ami nem különösebben van ínyére a Fidesz gazdasági hátországát biztosító Simicskának.

A mostani intézkedést sokan e folyamat részeként könyvelik el. Ugyanakkor beszéltünk olyan kormányközeli emberekkel is, akik úgy vélik: aki ebbe a dologba valamiféle súlyos háborút képzel, "az szándékos megtévesztésre törekszik". – Nincs háború. Személy- és fejcserék vannak, lesznek, de háború nincs – mondta egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk.

Egy másik, az NFM ügyeit jól ismerő informátorunk arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen intézkedések a múltban is voltak, legfeljebb nem verték azt nagydobra. – Minden miniszterváltásnál volt ilyen, most legfeljebb azon csodálkozik mindenki, hogy Seszták úr nem azonnal rendelte el, hanem kivárt majd' egy hónapot! Amikor Némethné hivatalba lépett, akkor is volt beszerzés-leállítás. Felülvizsgálnak mindent, esetleg néhány szerződés fennakad a rostán, de aztán az élet megy tovább – mondja informátorunk.

Igaz, azt maga is elismeri, hogy ilyenkor el lehet zárni az olyan "csapokat", amelyeken keresztül fölöslegesen, vagy nem megfelelő helyre folyik a pénz. Nem véletlen, hogy a marketing-, kommunikációs és szponzori szerződések esetében a múltkor tüzetesebb vizsgálatot tartottak a miniszter emberei. – Minden bizonnyal most is így lesz – tette hozzá. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.