Megduplázódnak a netbook eladások

Személyi számítógépeladásait 25-30 százalékkal növeli a világ harmadik legnagyobb gyártója, az Acer. Eközben a magyar hardverpiac egyre zsugorodik: értékben 15-32 százalékos lesz az idei visszaesés.

 

 

A tajvani vállalat szerint ellentétesen teljesít a notebook és a PC részleg: előbbinél 35-40 százalékos növekedést várnak a múlt év első negyedévéhez képest, míg az utóbbinál viszont elégedettek lennének egy 5-10 százalékos visszaeséssel is. A hordozható számítógépeknél a forgalom motorját az egyszerűbb kivitelű és olcsóbb netbookok hajtják, elsősorban ezeknek köszönhetően az Acer 3 százalékponttal szeretné növelni világpiaci részesedését a számítógépeknél.

Akár száz százalékkos keresletnövekedéssel is lépést tudunk tartani az internethasználatra kifejlesztett netbookoknál - árulta el J.T. Wang a cég elnöke. A PC-piac újdonsült üdvöskéjének eladásairól hasonló nagyságú becslét fogalmazott meg az IDC amerikai piackutató. Szerintük a 2009-es forgalombővülés a netbookoknál 89,9 százalék lesz, míg a személyi számítógépek összeladása 4,3 százalékos visszaesést mutat majd. A piackutatónál úgy vélik, hogy trendfordulóhoz ér a számítástechnikai ipar, az idén először haladják meg darabszám alapján is a notebook-eladások a PC-eladásokat - írja a Reuters.

Az innováció alapkövetelmény, s ebben is erős az Acer: a cég 20-30 új modellt dob a piacra az idén. Köztük az Acer gépeit szerelik fel először az Intel új, Consumer Ultra Low Voltage (CULV) csipjével, amely az előzetes hírek szerint áthidalja majd azt a kisebbfajta tudásbeli szakadékot, ami a netbookok Intel Atom processzorai és a fejlettebb notebookokban alkalmazott társaik között van. Elemzők nemes egyszerűséggel forradalmi lépésként aposztrofálják a CULV csip megjelenését a sorozatgyártású netbookoknál.  

Nem mindenkinek megy úgy, mint az Acernek: a Fujitsu például kétszámjegyű visszaesést szenvedett el az első negyedévben a magyar piacon. Poros Gábor, a Fujitsu  Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy értékben 15-20 százalékkal csökkentek a hardver eladások  a becslések szerint a magyar piacon - mondta szerdán Budapesten  sajtótájékoztatón.

Hozzátette, várakozásaik szerint a hordozható és asztali gépek eladása éves szinten is hasonlóan csökken, miközben a nagyvállalati, főleg a szerver területen 40-50 százalékkal szeretné növelni értékesítését a társaság. Poros Gábor elmondta, nagy a piaci bizonytalanság, s ezért a  cégek három-négy havonta újra tervezik az évüket. Kifejtette, az már most is látszik, hogy a szolgáltatási piac korántsem esett vissza olyan mértékben, mint az eszközeladások. Ennek hátterében részben az áll, hogy a meglévő rendszereket akkor is működtetni kell, ha azokat a vállalatok, szervezetek nem fejlesztik. A másik ok pedig az, hogy költségtakarékosság miatt egyre több cég külső szervezetre bízza informatikai infrastruktúrájának üzemeltetését - írja tudósításában az MTI.

Az ügyvezető minderről annak kapcsán beszélt, hogy a Fujitsu Siemens Computers Kft. jogutódjaként budapesti székhellyel megalakult a Fujitsu Technology Solutions Kft. Az új társaság azért jött létre, mert a tavaly novemberi bejelentés alapján megváltozott az anyavállalat tulajdonosi szerkezete: a japán Fujitsu kivásárolta  a német Siemenst.

Poros elmondta, az új cég az infrastruktúra-megoldásokra és a szolgáltatásokra, illetve a nagyvállalati eladásokra  koncentrál. A tervek szerint a magyar leányvállalat jövőre kétszer annyi szervert értékesít, mint az idén, s ezzel 10 százalékos lesz a részesedése ebben a szegmensben. A kft. célja, hogy rövid időn  belül a magyar piac vezető megoldás- és infrastruktúra  szolgáltatójává váljon.

A több mint 10 ezer embert foglalkoztató Fujitsu Technology Solutions a globális Fujitsu Csoport tagvállalata. A csoport a világ 70 országában, több mint 160 ezer alkalmazottal szállít informatikai  alapú üzleti megoldásokat ügyfeleinek. A tokiói székhelyű Fujitsu 53  milliárd dollár konszolidált árbevételt ért el a 2008. március 31-én lezárult pénzügyi évben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.