Megcsúszott a téli közmunkásképzés

Se iskola, se pénz. Ötvenezer közmunkás mondhat le a fűtött tanteremről és a közmunkáért járó bérről, mert egy "tervezési felhívás késedelmes megjelenése miatt" idén nem kezdődhet meg téli képzési programjuk.

A legfeljebb nyolc osztályt végzett közmunkások számára meghirdetett, uniós forrásból finanszírozott program indítását őszre tervezte a kormányzat. Ez váltotta volna ki a korábbi években indult téli képzéseket is. A hideg évszakban kevesebb a közmunka, ezért eddig a képzések biztosítottak megélhetést a közfoglalkoztatottak jelentős részének, hiszen a beiskolázás idejére a teljes bér járt nekik. Mindebből azonban semmi nem lesz - számolt be az MNO.hu.

A lap azt írja, miközben e hónap végén lezárul az az európai uniós program, amelynek keretében három év alatt mintegy 150 ezer közfoglalkoztatott szerzett bizonyítványt, az új, szintén három évre szóló, idén őszre tervezett programot már nem tudják elindítani. Vagyis ebben az évben már egyetlen közfoglalkoztatott beiskolázására sem nyílik lehetőség.

A Belügyminisztérium (BM) közölte: a még folyamatban lévő, Újra tanulok nevű kiemelt projekt fizikai befejezése 2015. október 30-a, így ebből a keretből további képzések indítására már nincs lehetőség. A képzések többsége már befejeződött, jelenleg még közel 7200-an járnak tanfolyamra, de ezek is hamarosan lezárulnak. Az elmúlt három évben ez a program biztosított lehetőséget arra, hogy a közfoglalkoztatottakat képzésekbe vonják be, az érintettek szakmát vagy részszakmát szerezzenek, és így nagyobb esélyük legyen elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. Ennek a programnak a keretében indultak a téli képzések is, tavalyelőtt 100 ezer, tavaly pedig 30 ezer közmunkás ülhetett iskolapadba december 1-jén. A beiskolázottaknak a képzés biztosította a megélhetést is, hiszen a tanfolyam idejére a teljes közfoglalkoztatási bérüket megkapták.

A tárcánál júliusban még azt mondták, az Újra tanulok programot egy újabb nagyszabású, uniós forrásból finanszírozott képzési program követi, amelynek részeként már idén ősszel 50 ezer ember ül iskolapadba. Eltelt azonban a szeptember, és a statisztikai adatokban nem szerepelt az ígért ötvenezer beiskolázott közfoglalkoztatott.

A belügyi tárca szerint az uniós forrásból megvalósuló, Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése című projekt előkészítése folyamatban van, ám „a konzorciumi partnerek változásából és a tervezési felhívás megjelenésének csúszásából adódóan" 2015. évre tervezett 50 ezer közfoglalkoztatott képzésbe vonása már nem realizálódhat. A szaktárca közölte: a tervezési felhívás csak augusztus 28-án jelent meg, így a képzést lebonyolító konzorciumnak az elkészített kérelmet október 30-ig kell beadnia. Ennek eredményeként a program csak a támogatási szerződés megkötését követően indulhat el, vagyis a képzéseket ebben az évben már nem indítják el.

Az új, módosított tervek szerint a tanfolyamok várhatóan valamikor jövő év első negyedévében indulnak el, és ekkor sem az eredetileg tervezett 50, csak közel 30 ezer fő beiskolázásával, ezután pedig folyamatosan, ütemezetten történik majd az érintettek bevonása a 2018-ig tartó programba.

A program keretében három év alatt összesen 85 ezer embert akarnak beiskolázni, az elsődleges célcsoportot a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők alkotják, ők adják majd a képzésbe bevontak több mint 90 százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.