Megállapodtak: véget ért a Dunaferr-sztrájk

Megszületett a megállapodás az ISD Dunaferr társaságcsoport vezetése és a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek képviselői között, így véget ért a sztrájk a vállalatnál – közölték a felek.

A közös közlemény szerint visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől a kollektív szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál dolgozó munkavállalók 3,5 százalékos alapbérfejlesztésben részesülnek. 2013. július 1-jétől további 1 százalékkal emelkedik a munkavállalók alapbére. Az emelés ugyanilyen mértékben érinti a szociális juttatásokat is.

A kedden Dunaújvárosban aláírt megegyezés mindkét fél számára kielégítő. A megállapodás aláírásával egyidőben helyreállt a munkabéke, egyúttal elmarad a budapesti orosz nagykövetség elé szerdára tervezett demonstráció is - áll a közleményben.

A szabadságos (13. havi) bért a munkáltató a kollektív szerződésben szabályozott módon, annak esedékességi idejében teljes egészében kifizeti. A karácsonyi (14. havi) bér átütemezésre kerül oly módon, hogy azt a munkáltató 2014. január 1-jétől, 12 havi egyenlő részletben fizeti meg a munkavállalók részére, amennyiben az I. számú nagyolvasztó átépítése befejeződött. A munkáltató 2015. január 1-jétől a karácsonyi bért beépíti az alapbérbe. Továbbá a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a kollektív szerződést 2014. június 30. előtt nem mondja fel.

Borbély Zoltán, a vasasszakszervezet és a cég üzemi tanácsának elnöke a Nol.hu-nak kifejtette, hogy az érdekvédelem által eredetileg tervezett 5,2 százalékos idei béremelés nem valósult meg, ám a megállapodás háttérrészletei olyanok, és olyan garanciákat kaptak a működést illetően, amelyeket végül is a szakszervezetek már el tudtak fogadni. Többi között ilyennek nevezte meg a kollektív szerződés felmondási határidejére tett moratóriumot, amely nagy biztonságot ad a munkavállalók számára.

Felvetésünkre, hogy a megbeszéléseken volt-e szó a létszámleépítésekről, úgy válaszolt: az egyik megbeszélésen szóba került, hogy a munkáltató létszám-racionalizálási terveihez szeretné a szakszervezetek támogatását megnyerni. Erre szóló megállapodást azonban az érdekvédelmek nem kötöttek a vállalat képviselőivel. Semmiféle ilyen egyezséget nem írtak alá – hangsúlyozta az elnök.

Kérdésünkre, hogy a Lőrinci Meleghengermű sorsa és a munkavállalók helyzete mi lesz, úgy reagált, hogy az üzem bezárásáról megállapodás született a vállalat egyik igazgatósági ülésén. Ez a folyamat akkor kezdődik meg, amikor ellenjegyzik, aláírják az ülésről készült jegyzőkönyvet. Hogy ez pontosan mikor történhet meg, azt nem tudta megmondani.

Mucsi Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az aláírást követően néhány perccel újraindult a munka. Mindez elsősorban a hideg- és meleghengerművet, valamint a kiszállítást érintette, ahol hét napja folyamatosan állt a munka. A többi területen csak délutánonként voltak kétórás munkabeszüntetések, ott szerdán már nem lesz leállás.

A határozatlan idejű általános sztrájkot múlt kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a múlt szerdán indított munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.