Még nincs gyanúsított a Bolyai főiskola eladása ügyében

Tavaly július óta nyomoznak a Bolyai János Főiskola üllői úti épületének eladása miatt, de egyelőre még nincs gyanúsított az ügyben.

A Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola évekkel ezelőtt integrálódott önálló karként a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetembe, azon belül is a katonai műszaki tisztképzés zajlott 2008-ig a Budapest IX. kerületi ingatlanjukon. A Ferencváros telek és a rajta álló épület az Üllői út 133-135 sz. alatt volt található, de az Üllői úttól egészen a MÁV vasútvonalig tart az ingatlan, a többi oldalról a Gyáli út és a Könyves Kálmán körút határolja.

2008. április 23-án a Honvédelmi Minisztérium a nevezett területet eladta az akkor szocialista vezetésű Ferencvárosi Önkormányzat részére, az ügylet bírálói szerint gyakorlatilag telekáron. 2008 novemberében több épületet lebontottak, a területen azóta nem épült semmi. Az ügylet bírálói szerint a komplexum teljes infrastruktúrával rendelkezett a katonai műszaki oktatáshoz és közösségi élethez, a hallgatók és a tanárok füves és salakos labdarúgó pályát, konditermet, teniszpályát, uszodát és még mozit és színháztermet is igénybe vehettek.

Más szakvélemények szerint ugyanakkor több épület műszaki állapota nem volt biztonságos, míg az önkormányzat komplex ingatlanfejlesztést valósított volna meg a területen. Végül az új kormány hivatalba lépését követően egy évvel, Dr. Hende Csaba hovédelmi miniszter 2011 júniusában hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben a Budapesti Katonai Ügyészségen, amely 2011. július 11-én feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben, majd 2011. július 25-én nyomozást rendelt el hűtlen kezelés bűntettének a gyanúja miatt.

– A Budapesti Katonai Ügyészség 2011. augusztus 5-én hatásköri okból a Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át a büntetőügyet, azóta a KNYF nyomoz az ügyben – tájékoztatott Fazekas Géza, a KNYF szóvivője. Hozzátette: az ügyben eddig senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként a főügyészség. A nyomozás jelenlegi határideje 2012. július 11., amely azonban – a büntetőeljárási törvény vonatkozó szabályozásából következően – szükség esetén meghosszabbítható – tette hozzá a szóvivő ügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.