Még több üzemanyagot tankolunk

Az év első felében 5,3 százalékkal több üzemanyagot adtak el a nagy hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai, mint 2013 ugyanezen időszakában – derül ki a szervezet tegnap közölt adataiból.
Ez 1,37 milliárd litert jelent. Gázolajból 6,6 százalékkal többet, 757 millió litert értékesítettek. Prémiumból ugyan csak 36 millió liter fogyott, de a termék így is ötödével kapósabb volt az év elején, mint tavaly ugyanekkor. A gázolajfajták összesítve 7,1 százalékos emelkedést mutatnak. A 95-ös motorbenzin forgalma lassabban fut fel: 2,4 százalékkal több fogyott belőle, ami 559 millió litert jelent. A benzin prémiumtermékeinek forgalma 16 millió litert tett ki. Összességében benzinből három százalékkal több fogyott ez év elején 2013 első felével összehasonlítva.

Lapunk felmérése szerint a gázolaj most mért hétszázalékos forgalomugrása a második legmagasabb érték 2007 óta, az eddigi rekordot ez év eleje hozta 10 százalékos plusszal, a gázolaj forgalma 2008 elején előzte meg a benzinét. A termék a hatalmas zuhanásokat hozó 2010-es év során is kedvezőbb adatokat mutatott a benzinnél, és azóta is vagy kisebb visszaesés, vagy – leginkább 2013 óta – növekedés jellemzi a forgalmat, míg a benzin rendre erőteljesebb mélypontokat élt meg. Míg 2011-ben és 2013-ban a benzinforgalom tovább csökkent, a gázolajé már nőtt. A benzin éves összehasonlításban csak idén kezdett halovány bővülési értékeket mutatni.

A második negyedévet külön vizsgáló felmérésünk a 95-ös esetében csupán 0,7 százalékos bővülést mutat, míg a gázolajnál 4,4 százalékost. Egy negyedév alatt a benzin iránti kereslet 19, míg a gázolaj iránti 16 százalékkal nőtt, de ez az időjárás szokásos hatásainak tudható be: tavaly ugyanekkor 23-23 százalékos ugrást mértünk.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a magas növekedési értékek csalókák, mert tavaly évtizedes kátyúból mozdult ki a szekér. A 2007-es csúcsértékhez képest most 26 százalékkal kevesebb benzin fogyott. A gázolaj iránti kereslet viszont eléri az akkorit.

Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezetője üdvözli a vállalkozási kedv barométerének tekinthető gázolajforgalom mellett a főképp a lakosság vásárlási kedvét tükröző benzinforgalom élénkülését is. Ennek értékei magasabbak, mint a Mol egész évre vonatkozó egy-másfél százalékos növekedési előrejelzése. Ráadásul, mint arra a kutató felhívta a figyelmet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal országos, a nem MÁSZ-tag kutak forgalmát is magába foglaló kimutatása az év elején jóval nagyobb benzin-keresletnövekedésről tanúskodott. Sokan tehát először talán maszek kútnál töltik fel évek óta száraz benzintankjukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.