Meghosszabbították az elbénázott próbaüzemet

Újabb egy hónappal meghosszabbította a kormány az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) próbaüzemét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Korábban szakmai szövetségek, fuvarozók és kereskedők egyaránt jelezték a tárcának, hogy lehetetlen elindítani a rendszert január elsejétől. Az NGM azonban hajthatatlan maradt, így olyan kompromisszumos megoldás született, hogy első lépésként január végéig nem büntették az EKÁER-t nem megfelelően használó cégeket, majd most ezt tolták ki február végéig.

Nem csoda, ha akad ilyen vállalkozás: az EKÁER használatához szükséges végrehajtási rendeletet ugyanis gyakorlatilag órákkal a január elsejei határidő életbe lépte előtt tette közzé a tárca, így a cégeknek nem volt idejük arra, hogy az informatikai rendszereiket üzemkészre alakítsák. Később is becsúsztak hibák a rendszer működésébe: mint arról beszámoltunk, egy – vélhetőleg informatikai – malőr miatt az interface-en bejelentkező cégek nemcsak a saját, hanem versenytársaik szállítási adatait, így az árakat is látták. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanakkor leszögezte: ez csak egy rövid ideig fennálló probléma volt, és szerintük egyébként is csak egy cég töltött le adatokat ilyenformán a NAV szerveréről.

Az NGM most közölte: az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-jéig nem szabhatnak ki bírságot, különösen, hogy míg a hatóság sorra hibázott, addig a fuvarozó már ezt annál kevésbé tehetné meg. Az egy kis elütés, pontatlanság után is járó bírság ugyanis az áru értékének a 40 százaléka is lehet.

A fuvarozó szakmai szervezetek, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége és a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége közleményben jelezte: az EKÁER jelen állapotában nem alkalmas az éles üzemre, egyben javaslatokat fogalmaztak meg a jogszabály átalakítására. Az NGM úgy nyilatkozott: a próbaüzem első két hónapjának tapasztalatai alapján a tárca megvizsgálja a jogszabály módosításának lehetőségét és szükségességét.

Azoknál a kérdéseknél, panaszoknál, amelyek orvoslása csak jogszabály-módosítással lehetséges, a gazdasági tárca javasolni fogja az Országgyűlésnek a törvény módosítását. Március elsejéig a kereskedőknek nem kell kifizetniük a kockázati biztosítékot sem, amely nem mellesleg igen komoly tétel lehet a kis- és középvállalkozások számára. A vonatkozó szabály szerint a kéthavi forgalmuk 15 százalékát kell letenniük a NAV-nál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.