Még a bányászokért működik a Vértesi

Épp a bányászat és különösen a bányász munkavállalók melletti kiállást igazolja, hogy a kormány a Vértesi Erőmű támogatásának jóváhagyását kezdeményezte az Európai Bizottságnál – közölte lapunkkal az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azon beszámolónk kapcsán, amelyben megírtuk, hogy az állami MVM tulajdonában lévő, még ma is csaknem ezer munkavállalót foglalkoztató széntüzelésű erőmű vezetősége a szakszervezetek tájékoztatása szerint az áramtermelés ez év végi teljes leállításáról tájékoztatta a dolgozókat.

Mint felidéztük, a Fidesz és a gazdasági vezetők eddig alternatív fűtőanyagok felhasználását és a termelés folytatását ígérték, a bezárásról a hét elején kiszivárgó híreket ugyanakkor nem tartották szükségesnek sürgősen kommentálni. A brüsszeli engedély birtokában a magyar állam 42,3 milliárd forinttal segíti a bánya működése során keletkezett veszteségek térítését, a várhatóan 2018-ig tartó rekultivációt – érvel az NFM.

Decemberig füstöl
Decemberig füstöl
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Ez egy szóra érdemes csúsztatás. A magyar kormány 2011-ben kérte Brüsszeltől annak engedélyezését, hogy az áramszámlába beépített úgynevezett szénfillért a Vértesi Erőmű kaphassa meg. Ezt az évente csökkenő, de még így is évi többmilliárd forintos összeget a magyar állam a törvény erejénél fogva az áramfogyasztóktól szedi be kilowattóránként néhány tíz fillér formájában. Vagyis a Vértesi Erőművet a hazai áramhasználók támogatják, a lakossági rezsicsökkentés óta ráadásul csak a cégek, gyárak.

Az erre vonatkozó engedélyt 2013 elején kaptuk meg. Közvetlen állami támogatás látszatát kelteni azért sem túl szerencsés, mert ezt az EU tiltja és bünteti. A támogatásból több mint tízmilliárd forint fordítható a munkavállalók átképzésére, egymilliárd forint közvetlenül a dolgozók újbóli elhelyezkedéséhez járul hozzá – fejti ki a szaktárca. Emlékeztetnek Kádár Andrea Beatrixnak, az NFM energetikáért felelős helyettes államtitkárának a gondolataira, amelyeket a bányásznapon fejtett ki a hazai ásványkincsvagyon fenntartható és gazdaságos hasznosításáról, valamint a bányászati szakmakultúra megőrzését célzó további erőfeszítésekről.

Értékelésük szerint a Vértesi Erőmű támogatásában elért eredmények maradéktalanul megfelelnek a helyettes államtitkár által elmondottaknak. Szerintük a korábbi kormányok tervei szerint a társaság által működtetett márkushegyi bánya már 2010-ben bezárt volna. Az oroszlányi erőmű tevékenységének szüneteltetéséről, a létesítmény jövőjéről az MVM adhat tájékoztatást – közlik. (Az MVM nem adott tájékoztatást.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.