galéria megtekintése

Matolcsyék sugallata is forinterősítő hatású

0 komment

NOL

Megállhat a jegybank a másfél éve tartó kamatcsökkentéssel – ezt sejteti Balog Ádám, a Nemzeti Bank alelnökének mai nyilatkozata. Szerinte ugyan lenne mozgástér a további kamatcsökkentésre, de az ukrán helyzet és a globális pénzügyi piacokon történt változásokkal nem lehet szembemenni.

A forint azonnali erősödéssel reagált a kamatcsökkentési széria végét sugalló nyilatkozatra. Az MNB 2012 augusztusa óta fokozatosan, 7 százalékról mindössze 2,7 százalékra szállította le a jegybanki alapkamatot. Az egyre vitatottabb döntések után most először van esély arra, hogy a Monetáris Tanács, ha nem is emel az irányadó kamaton, de a következő ülésén már nem csökkenti tovább azt.

Balog Ádám – mint arról a portfolio.hu elemzésében beszámolt – még egy hónappal ezelőtt, egy szakmai konferencián is kiállt a további kamatcsökkentés mellett, mondván: a szakmai érvek a tartósan alacsony infláció, és a még mindig negatív kibocsátási rés azt indokolja. Erről ma sem nyilatkozott másként, de a trendfordulót rajtunk kívül álló okok, nevezetesen az Ukrajnában történtek például már megfontolandóvá teszik.

A februári kamatdöntés után avatott szemnek már mondhatott valamit, hogy az MNB közleményében Matolcsyék a márciusban megjelenő inflációs jelentéstől függő helyzetértékelést ígértek. A KSH tegnap közzétett jelentése szerint a februári infláció 0,1 százalék volt.

 

A jegybanki alapkamatról március 25-én dönt legközelebb a Monetáris Tanács. Ha ezen esetleg nem következik be alapvető fordulat, akkor is készül valami, hiszen mint arra Balog Ádám utalt – szó szerint "március-április-májust" említett –,  két hónapon belül a jegybank most zajló helyzetértékelésének konklúzióit meg fogjuk ismerni.

A hazai elemzők többsége szerint minimális mozgástér mutatkozik még az alapkamat csökkentésére, de ez inkább elvi, mint gyakorlati lehetőséget jelent. Elvi síkon a további kamatcsökkentéseket az infláció tartósan alacsony szintjével indokolhatja a jegybank monetáris tanácsa.

A fogyasztói árindex januári, éves összevetésben nulla százalékos "változását" követően kedden egy 0,1 százalékos februári adatot publikált a Központi Statisztikai Hivatal, és szakértők szerint az infláció törvényszerű felfutása sem lesz túlzottan gyors ütemű. Gyakorlati síkon viszont a nemzetközi befektetői hangulat észlelhető romlása, az orosz-ukrán konfliktus elmérgesedésének növekvő veszélye a csökkentésre játszó kamatpolitika ideiglenes feladását igényelné a nemzeti bank vezetésétől.

Tóth Gergely, a Buda-Cash vezető elemzője lapunknak azt mondta, hogy már februárban szünetet kellett volna tartania a monetáris tanácsnak, erre a piaci várakozásokat is felülmúló mértékben, 15 bázisponttal 2,70 százalékra mérsékelték az irányadó rátát. A presztízsokok, a "majd mi megmutatjuk a világnak" felfogás ebben az esetben éppen szűklátókörűséget jelzi, s az elemző szerint ennek is köszönhető, hogy az MNB hitelessége – amit nagyon nehéz visszaszerezni – megkopott az utóbbi időben.

Nem járna presztízsveszteségel az MNB számára, ha – ahogy ígérte – mérlegeli a nemzetközi fejlemények forintra gyakorolt nyomásának súlyát és utána felelős döntést hoz a március végi kamatdöntő ülésen. Ez Tóth Gergely szerint egyértelműen a kamattartást jelenti. Az elemző kérdésünkre hozzátette: a kamatvágások erőltetésével viszont a maradék hitelét is elveszítheti a jegybank, amennyiben a helyzetet romlása miatta a túl mélyre vágott kamatot hirtelen biztonságos szintre kellene majd visszaemelnie.

Trippon Mariann, sem látja értelmét az erőltetett kamatcsökkentéseknek, a CIB Bank vezető elemzője ezzel kapocsolatban úgy fogalmazott: a magyar gazdaság számára az, hogy 2,8 vagy 2,5 százalék-e az alapkamat, nem sokat számít, a jegybank számára viszont jelentőséggel bír, hiszen a növekedési hitelprogram kétezermilliárd forintját nulla százalékos kamattal adja a kereskedelmi bankoknak az MNB, viszont neki – forrásoldalon – ez pénzbe kerül, a a jegybanki alapkamaton tudja a szükséges összeget előteremteni. Azaz minél alacsonyabb az alapkamat, annál kisebb a hitelprogramon az MNB vesztesége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.