Matolcsy lehet Simor utódja?

Egyes fideszes közgazdászok szerint Varga nemet mondhat a jegybank függetlenségének csorbítására, ezért nem fogja vállalni az elnöki posztot.

Fideszes kötődésű közgazdászokkal és bankárokkal latolgatott esélyt az Origo a tekintetben, ki lesz Simor András utódja? A legtöbben Varga Mihály volt pénzügyminisztert, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli kormánytagot jelölték meg, noha sokan kételyeiknek is hangot adtak evvel kapcsolatban. 

Nem Varga kvalitásait vagy képességeit kérdőjelezik meg azok a szakemberek, akik mégsem olyan biztosak Varga jegybankelnökségében. Sőt, mint mondják: Varga Mihály kellőképp lojális, megbízható szakpolitikus, viszonylag jó hazai és nemzetközi megítéléssel és kellő becsvággyal. 

Az Origo forrásai szerint azonban Varga nem adná szívesen a nevét a jegybank függetlenségét sértő intézkedésekhez, ezért messze nem biztos, hogy vállalná a posztot. Esélyes lehet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is. Matolcsy jelölése mellett szól – összegez az elemzés –, hogy nem szokott ellentmondani a kormányfőnek, így ha felkérést kapna a tisztségre, valószínűleg el is fogadná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.