Matolcsy emberével bővítik a Monetáris Tanácsot

Pleschinger Gyula, a nemzetgazdasági tárca pénzügyi államtitkára is a jegybankba megy: ő lesz a Monetáris Tanács új külsős tagja.

Pleschinger Gyulát jelöli az Országgyűlés gazdasági bizottsága a jegybank legfőbb döntéshozó szerve, a Monetáris Tanács tagjává. Pleschinger az első a most jelöltek közül, akinek van banki tapasztalata – a jegybanktörvény szerint ugyanis a testület tagjává az választható, aki "monetáris, pénzügyi vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel”  bír. 

Pleschinger karrierjét az OTP Értékpapír Zrt-nél kezdte, volt az Államadósság Központ vezérigazgatója, vállalati finanszírozás témakörben több felsősokú képesítést szerzett. 

Amint arról beszámoltunk, miután Matolcsy György jegybankelnök-jelölése mellett a kormányfő Balog Ádámot alelnökké jelölte a Monetáris Tanácsba új külsős tagot kell választani, hogy annak törvényes legyen a működése. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a testületnek legalább öt, legfeljebb kilenc tagja lehet, a külsős tagoknak (akiket az Országgyűlés jelöl) mindig meg kell haladni a belsős tagok (a miniszterelnök által jelölt elnök és alelnökök) számát. Matolcsy és Balog közös kinevezésével az arány 4-4 lenne, így szükség van egy újabb külsős tagra.

Problémát innentől egy dolog jelenthet, ha a két, még korábban kinevezett két alelnök - Karvalits Ferenc és Király Júlia – esetleg manádtumuk lejárta előtt távozik (egyiküké március végén, másikuk július elején jár le). Ez esetben ugyanis a külsős tagok száma meghaladná a belsős tagok számának dupláját - és a jegybanktörvény szerint ezt se lehet. A megoldás ebben az esetben az, ha új alelnököt neveznek ki, vagy ha az egyik külsős tag is lemond.  

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.