galéria megtekintése

Matolcsy unokatestvérének bankján áramlott át a jegybanki pénzhullám

21 komment


Varga G. Gábor

Szemerey Tamás üzletember, Matolcsy György unokatestvére sokkal közelebb állhat a Vs.hu és az Origo kiadójához, mint azt a New ­Wave médiacsoport állítja. S nem csak azért, mert az üzletember bankja a Magyar Nemzeti Bank félmilliárd forintos hitelét adta oda a médiacégnek. Szemerey cége dokumentálhatóan feltűnt a New Wave Production alapítását követő feltőkésítésekor is.

Szemerey Tamás célba juttatja...
Szemerey Tamás célba juttatja...
Darnay Katalin

Az elmúlt másfél évben számos sajtóértesülés szólt cáfolatlanul Szemerey Tamás üzletember és a Vs.hu kiadójának kapcsolatáról. Hétfőn, miután kiderült, hogy a kiadócsoport több mint hatszázmillió forintot kapott a jegybank alapítványaitól különböző közszolgálatinak mondott tartalmak gyártására, mégis határozott közleményt tettek közzé, mondván: „Szemerey Tamás nem volt és jelenleg sem a tulajdonosa az Origo.hu-t és a Vs.hu-t kiadó cégeknek".

Noha ez a cégadatok szerint igaz, vannak dokumentumok, amelyek arról tanúskodnak, hogy Matolcsy György unokatestvére nem áll olyan távol a médiacsoporttól, mint ahogy azt beállítják. Ilyenek például a New Wave Production alapítását követően készült iratok. Ezek egyike szerint a cég 20 millió forintos feltőkésítésekor befizetett 43 ezer forintnyi cégeljárási költséget 2013 márciusában a Szemerey tulajdonában is álló BanKonzult Pénzügyi és Tanácsadó Kft. utalta át a Magyar Államkincstárnak.

 

Lapunk megkereste a BanKonzult Kft.-t és Száraz Istvánt, a New Wave tulajdonosát is, hogy megtudjuk, pontosan milyen jogcímen vagy milyen kapcsolat alapján járt el Szemerey cége a New Wave-alapítást követő feltőkésítésénél. A tegnap késő délután feltett kérdésünkre mindeddig választ nem kaptunk, Száraz Istvánt pedig nem értük el. Az efféle kapcsolat már csak azért is pikáns, mert a BanKonzult a többségi tulajdonosa annak a Növekedési Hitelbanknak is, amely félmilliárd forint növekedési hitelt közvetített a New Wave cseh tulajdonosának.

...az unokatestvérétől érkező pénzt
...az unokatestvérétől érkező pénzt
Reviczky Zsolt

Érdemes még egyszer elismételni: Matolcsy unokatestvérének, Szemereynek a bankja a jegybank félmilliárd forintját egy olyan cég cseh tulajdonosának utalta ki, amelynek alapításában a saját cége közreműködött. Tegnap pedig arról írtunk, hogy az állami – Balog Ádám volt MNB-alelnök vezette – MKB Bank adott pénzt a médiacsoportnak arra, hogy 4,2 milliárd forintért megvásárolja az Origót.

És nem Szemerey Tamás az egyetlen kapocs Matolcsy és a New Wave között. Információink szerint a Matolcsy és a Szemerey család következő generációja rendre egy baráti társaságban múlatja az időt a New Wave tulajdonosával és vezetőivel. A mostani botrány kipattanásakor a társaság éppen csak elutazott Brazíliába, a híres Tomorrowland zenei fesztiválra. Száraz István, a New Wave tulajdonosa ezúttal nem tartott velük, de elutazott Dél-Amerikába Somlai Bálint, a csoporthoz tartozó Life Network frissen kinevezett televíziós üzletág igazgatója.

Az utazó csapat tagja Szemerey Bertalan, Szemerey Tamás testvérének a fia, illetve Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia is, aki a Balatonbútor Kft. ügyvezetője. A társaság Száraz Istvánnal és Szilágyi Dániellel, a New Wave ügyvezetőjével rendszeresen együtt utazik külföldre. A közelmúltban Las Vegasban voltak együtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.