galéria megtekintése

Matolcsy szabad kezet kapott

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Egy madárjós magabiztosságával minősítheti szanálásra érettnek a bankokat az MNB. A jelentős tőkevesztést okozó devizahiteles elszámoltatás miatt a jegybank jövőre akár a fél pénzügyi szektor felett átveheti az irányítást.

Megjelent a pénteki Magyar Közlönyben Matolcsy György jegybankelnöknek az a rendelete, amely ahhoz kellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átvehesse az irányítást az MKB Bankban. Még épp időben, az MNB által kirendelt szanálási biztosok ugyanis már aznap magukhoz vonták az igazgatóság jogköreit a szeptember végén állami tulajdonba került pénzintézetnél. A rendelet ugyanakkor több, problémásnak látszó elemet is tartalmaz – itt van például mindjárt az, hogy a jogszabály csak a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba, azaz csak jövőre.

Orbán Viktor és Matolcsy György az MKB megmentésének bejelentése előtt
Orbán Viktor és Matolcsy György az MKB megmentésének bejelentése előtt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jegybank a nyáron elfogadott szanálási törvény alapján vette át az irányítást az MKB-ban, ám a jogszabály néhány kérdést nyitva hagyott, ezeket a részletszabályokat kellett az MNB-rendelettel megalkotni. A szanálási törvény alapján a jegybank három feltétel együttes teljesülésekor avatkozhat be ilyen mélységben egy pénzintézet működésébe: a szanálást közérdek indokolja, a folyamatot más módon, egyéb intézkedésekkel nem lehetne végrehajtani, valamint a bank fizetésképtelen vagy várhatóan azzá válik.

 

Utóbbit kellett helyretenni, vagyis, hogy milyen feltételek fennállása esetén minősít az MNB egy hitelintézetet fizetésképtelennek vagy a közeljövőben azzá válónak. A pénteken megjelent jegybanki rendelet három lehetőséget határozott meg: fizetésképtelennek minősíti a pénzintézetet, ha bármely tőkemegfelelési mutatója 75 százalékkal az elvárt szint alá csökken, illetve mérlegelés alapján fizetésképtelennek minősítheti az intézményt, ha az említett mutatók legalább 20 százalékkal elmaradnak vagy a következő 12 hónapban valószínűsíthetően elmaradnak majd a törvényi minimumtól.

Bár egy ilyen több hónapos, akár éves előrejelzés elkészítéséhez az MNB számos egyéb szempontot is figyelembe vesz (például jövedelmezőség, a hitelportfólió alakulása, a problémás vagy nem fizető kölcsönök aránya), a rendelet azonban így is tág teret ad a mérlegelésre. Az MKB példájánál maradva: a bank jelenleg 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója az egyik legmagasabb a szektorban (köszönhetően a Bayerische Landesbanknak, amely távozása előtt még feltőkésítette a bankot), és pénteki tájékoztatóján Balog Ádám, az MNB alelnöke is arról beszélt, hogy a bank fizetőképességével és tőkehelyzetével nincs gond, baj csak abból lenne, ha a problémás portfólióelemeket hosszabb távon nem kezelik, és nem választják le a bankról.

Tény, az MKB elmúlt években elszenvedett veszteségeit okozó nem teljesítő hitelállomány jelentős méretűre duzzadt (2013 végén 477 milliárd forintra), ám az nem igaz, hogy a bank vezetése, korábbi vagy jelenlegi tulajdonosa ne lenne tisztában a problémával. A portfólióra céltartalékot képeztek, és 2013-ban hozzá kezdtek a problémás elemek leválasztásához és kiszervezéséhez egy külön cégbe, ám a folyamat végül leállt az MKB eladása miatt. Vagyis a bank csak akkor válhatna fizetésképtelenné, ha a bank vezetése és tulajdonosa tétlenül szemléli, ahogy az MKB feléli tartalékait és tőkéjét – de akkor is csak hosszabb távon.

Ezen az alapon az MNB jövőre egy sor magyarországi nagybanknál átvehetné az irányítást. Az elszámolás (az árfolyamrés alkalmazásával és a kamatok egyoldalú emelésével beszedett pénzek visszatérítése) során a pénzintézetek 2015-ben összesen mintegy ezermilliárd forintot fizetnek vissza ügyfeleiknek, és ez felemészti a bankszektor saját tőkéjének nagyjából harmadát. Bár a leginkább érintett, külföldi tulajdonban lévő pénzintézetek anyabankjai már jelezték, hogy készek az így elvesző tőke pótlására, ám a tulajdonosi elkötelezettség nem szerepel azon egyéb szempontok között, amelyeket az MNB-nek a tőkehelyzet várható alakulása mellett mérlegelnie kell. Balog úgy fogalmazott: amennyiben hasonló helyzet állna elő más, akár magántulajdonú banknál, az MNB hasonló módon járna el, mint az MKB esetében – de jelenleg ilyen most nincs folyamatban – tette hozzá.

Jelentős átszervezés lesz a hitelintézetnél

A következő hónapokban a jegybank jelentős szerkezetátalakítást és költségcsökkentést tervez az MKB-nál, ésszerűsítik a banki folyamatokat, azonosítják és leválasztják a nem jövedelmező portfólióelemeket. Az MNB szerint a portfóliótisztítással nagyban csökkenthető az MKB tőkeigénye, és javítható a bankcsoport nyereségtermelő képessége, így a reorganizáció során nem lesz szükség a bank további feltőkésítésére.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.