galéria megtekintése

Megkérdeztük volna Matolcsyt a hozzá nagyon közel álló nőről, de inkább gyorsan elmenekült

16 komment


Baksa Roland

A jegybankelnök sietősen távozott a kecskeméti városházára, miután hírül vette, hogy munkatársunk vár rá. Vajda Zita juttatásairól nem kérdezhettük.

Hiába ment a Népszabadság a Közgazdász-vándorgyűlésre, az ott előadó Matolcsy György jegybankelnök alkalmat sem biztosított lapunknak, hogy néhány kérdést feltegyünk a jegybanknál a legjobban kereső alkalmazottak egyikeként számon tartott Vajda Zitával kapcsolatban.

GDP-duplázó előadása után elsietett a közgazdászok vándorgyűléséről a jegybankelnök
GDP-duplázó előadása után elsietett a közgazdászok vándorgyűléséről a jegybankelnök
Földi D. Attila / Népszabadság

A Matolcsy György közelébe került, jógaoktatóként is ismert nő 2013 márciusától 2016 májusáig dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál, és mint lapunk kiderítette, bruttó 1,73 millió forintos havi bérével nemzetközi szakmai titkárként a főosztályvezetők kétharmadánál is magasabb juttatás ütötte a markát. Vajdát a jegybank összefüggésbe hozta Matol­csy válásával is. Az MNB-vezér Kecskeméten, a Közgazdász-vándorgyűlésen a nyitó előadást celebrálta.

 

Vajda Zita május másodikán távozott a jegybanktól, és nem sokkal ezt követően két jegybanki alapítványnál két poszt jutott neki. Matolcsy a botrány kirobbanása óta nem szólalt meg az ügyben, és most is elkerülte, hogy magyarázatot adjon a közpénzből fizetett Vajda ügyére. A Népszabadság újságírója még Matolcsy megérkezése előtt jelezte az MNB helyszínen levő kommunikációs munkatársainak, illetve az elnöki kabinetben dolgozóknak, hogy a Vajda-üggyel kapcsolatban szeretne néhány kérdést intézni az elnökhöz.

A jegybanki dolgozók arra kérték lapunk munkatársát, hogy az előadása előtt kíméljük meg az elnököt ettől, de ígéretet tettek arra, hogy tolmácsolják a kérésünket. Arról is biztosítottak minket, hogy az MNB vezetője nem fog sietni, a félórás szünetben a kulturális központban szeretne többekkel is találkozni. Matolcsy a vándorgyűlésnek helyt adó kulturális központban megérkezése után perceken át beszélgetett, látványosan kezet fogott az ­MNB-s pult mögött felsorakozott beosztottaival, üdvözölt néhányat a megjelent vendégek közül, de az őt körbevevők gondosan ügyeltek arra, hogy ne lehessen megközelíteni a jegybank első emberét.

Az előadása után azonban hiába vártuk a jegybankelnököt, nem tudtunk vele beszélni. Mint később megtudtuk, az időben elnyúlt előadás után Matolcsy – a nagy többséggel szemben – a lifttel nyomban a pincébe ment, majd a rokonságához tartozó kecskeméti polgármesterrel, Szemereyné Pataki Klaudiával a városháza felé vette az irányt. Nemcsak előlünk tűnt el Matolcsy, egy külföldi hírügynökség újságírója is Vajda Zita ügyéről szerette volna faggatni az elnököt.

„A miniszterelnök nem babonás”
Nem foglalkozik mások barátnői­vel, sem ezotériával, a kormányban senki sem babonás,  a miniszterelnök sem – mondta Lázár János miniszter Matolcsy György magánügyjellegét elvesztő válása kapcsán. Arról kérdeztük Lázárt, mit szól ahhoz, hogy a Matolcsyhoz közeli nőt az MNB-alapítványok foglalkoztatják, és valószínűleg a jógaoktató Vajda Zita hatására az ezotérikus jelzések – tízmilliószoros nap – hatását is figyelembe veszi a jegybank vezetésekor. (Cs. I.)

Matolcsy előadásában úgy vélte: 100 milliárd eurós nemzetgazdasági bővülésre, azaz GDP-duplázásra ad lehetőséget, ha Magyarország nyitni fog a selyemút felé – mondta beszédében Matolcsy György. Az új Keletről, Kínából induló selyemúton 64 ország van, a világ lakosainak kétharmada él ezekben az államokban, amik a világ GDP-jének 40 százalékát állítják elő.

Magyarországon az MNB már nyitott Kína felé, ezt segítik azok a megállapodások, amiket a magyar jegybank a legjelentősebb kínai bankokkal kötött – mondta az elnök, aki most hirdette meg a második keleti nyitást. Az elsőt még nemzetgazdasági miniszterként indította el, ennek jótékony hatásait már az egész ország érezheti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.