Matolcsy az unalom után újra kavarhat

Változatlanul hagyta kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a jegybanki alapkamatot, így az 0,9 százalékon maradt. Ez távolról sem lepte meg az elemzőket. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ez volt az utolsó a „papírforma ülések” sorában, ismét izgalmas időszak előtt állunk.

A következő hónapokban ugyanis kiderül, milyen stratégiával reagál majd a magyar jegybank a kialakult helyzetre. A továbbra is alacsony belső és „importált” inflációs nyomás mellett a magyar deviza erősödik, és a piac által kulcsfontosságúnak tekintett 307–310-es támasz áttörése van képben az euróval szemben. Emellett bár a második negyedéves GDP-adatok már fellendülést mutattak az első negyedév visszaeséséhez képest, az éves GDP-prognózis teljesítéséhez kifejezetten erős növekedésre lenne szükség az év második felében.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője emlékeztetett, hogy a jegybank már utalt a lazább fiskális politika lehetőségére, annak érdekében, hogy elérje a háromszázalékos inflációs célját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.