Matolcsy: a versenyképesség mindenek fölött

A versenyképesség növelését nevezte Matolcsy György jegybankelnök a magyar gazdaság előtt álló legfontosabb kihívásnak az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) karácsonyi rendezvényén. A jegybankelnök szerint 2002 és 2010 között súlyos állapotban volt az ország gazdasága, egyszerre volt alacsony GDP, foglalkoztatási ráta, magas munkanélküliség, ráadásul egyszerre volt deficites az államháztartás és kifelé súlyosan eladósodott az ország.

Matolcsy szerint az Orbán kormánynak sikerült megfordítani ezeket a trendeket és mára a költségvetés helyzete stabilizálódott, ráadásul a fiskális és monetáris stabilizációval egyidőben nőtt a foglalkoztatás, a gazdaság kifehéredett és Magyarország egy több évtizedes fejlődési pálya elején áll.

Voltak nehéz pillanatok, így Matolcsy szerint a 2013 közepén az Európai Központi Bankban (ECB) nyílt titok volt, hogy Magyarországon súlyos hitelválság volt kibontakozóban a magas lakossági devizahiteles kitettség miatt. Ezt azonban sikerült leküzdeni, az pedig "a magyar miniszterelnöknek köszönhető", hogy 2015-ben tökéletes időzítéssel, a forint-svájci frank árfolyamának az elszállása előtt sikerült forintra váltani a devizahiteleket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.