Mától működik az egységes bankfelügyelet

Az Európai Központi Bank felkészült az euróövezeti bankok egységes felügyeletével járó felelősség ellátására – jelentette ki hétfőn az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi szakbizottsága előtt Daniele Nouy, az EKB felügyeleti testületének elnöke. Az európai bankunió egyik alappillérének számító egységes bankfelügyeleti mechanizmus kedden kezdte meg működését.
A 130 bankcsoport múlt héten lezárult átfogó állapotfelmérése lehetővé tette az Európai Központi Bank számára, hogy a lehető legszélesebb körű információval rendelkezzen a felügyelete alá tartozó pénzintézetek pénzügyi helyzetéről. „Az EKB felkészült az euróövezeti bankok egységes felügyeletével járó felelősség átvállalására" – jelentette ki Daniele Nouy, a felügyeleti testület elnöke, akit egy nappal az egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) működésének megkezdése előtt hallgatott meg az EP gazdasági és pénzügyi szakbizottsága.

„Készek vagyunk a feladatunk ellátására. Szigorúak és mélyenszántóak, de igazságosak leszünk, elszámoltathatók, de függetlenek" – biztosította hallgatóságát a francia bankárból az egységes bankfelügyelet élére került Daniele Nouy.

Emlékeztetett rá, hogy alig több mint két évvel a bankuniós projekt meghirdetése után rekordidőn belül sor került az eurózóna bankrendszerének tüzetes átvilágítására és november 4-én megkezdheti működését az egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM), ami a 2015-ben felálló egységes bankszanálási mechanizmussal (SRM) együtt az európai bankunió két fő pillérét képezi – írja a Bruxinfo.hu.

Nouy úgy vélekedett, hogy az euróövezeti bankok átfogó állapotfelmérése elérte a céljait, és az ennek során feltárt tőkehiányt az előírásoknak megfelelően kell majd pótolni. Az állapotfelmérés során több mint 800 egyedi portfóliót és 119 ezer hitelezőt vettek górcső alá. A művelet során összesen 136 milliárd új rosszul teljesítő kinnlevőséget azonosítottak be.

Az átfogó állapotfelmérés 24,6 milliárd euró tőkehiányt tárt fel 25 résztvevő banknál. Közülük azonban 12 új tőkekibocsátás révén 2014 során már betömte a lyukakat. A többieknek november 10-ig kell beterjeszteniük tőkepótlásra vonatkozó terveiket, ezt követően pedig 6-9 hónap áll majd rendelkezésükre a rések befoltozására. Daniele Nouy szerint az állapotfelmérést széles körben hiteles műveletnek minősítették.

Az elnökasszony szerint három feladat van még hátra. Először is, minél előbb be kell fejezni azoknak a bankoknak az újratőkésítését, amelyeknél a vizsgálatok hiányosságokat tártak fel. Másodszor: a tagállamoknak teljesíteniük kell azt az ígéretüket, hogy az egységes bankszanálási alapot egy megfelelő hitelnyújtó eszközzel erősítik meg. Végül pedig a bankunió akkor válik majd csak teljessé, ha az Európai Unión belül valamennyi pénzintézetre ténylegesen ugyanazok a játékszabályok vonatkoznak majd, következetesen végrehajtott harmonizált szabályozással, az Európai Bankhatóság (EBA) által kidolgozott egységes szabálykönyv jóvoltából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.